Turski sud iz višegodišnjeg pritvora pustio i zadnjih troje kurdskih zastupnika

Video: YouTube

TURSKO pravosuđe je u subotu odlučilo pustiti iz zatvora troje kurdskih zastupnika za koje sumnja da su povezani s pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK), dan nakon slične odluke da se oslobodi još dvoje kurdskih parlamentaraca, doznaje se od pravosudnog izvora.

Kemal Aktas, Selma Irmak i Faysal Sariyildiz će "tijekom dana" biti pušteni iz zatvora u Mardinu i Diayarbakiru, gradovima na jugoistoku Turske, ističe isti izvor. U petak navečer je oslobođeno drugih dvoje zastupnika, Ibrahim Ayhan i Guelser Yildirim.



Svih pet osoba su zastupnici Stranke mira i demokracije (BDP, prokurdski) koji su bili u pritvoru otkako su 2010. uhićeni zbog sumnje u povezanost s PKK-om. Ustavni sud je ocijenio da njihov pritvor predugo traje.

Prokurdski parlamentarci su ocijenili da njihov boravak u pritvoru šteti mirovnom procesu koji su 2012. počeli Ankara i PKK kako bi zaustavili kurdsku oružanu pobunu koja je od 1984. odnijela 45.000 života.

Ti pregovori su zapali u slijepu ulicu. PKK je u rujnu prekinuo povlačenje svojih boraca s turskog teritorija počet nekoliko mjeseci ranije, ocijenivši da islamsko-konzervativna vlada ne poštuje svoja obećanja o provođenju reforma koje njima idu na ruku.

Još prošlog mjeseca ustavni sud je iz istog razloga naredio da se oslobodi zastupnik iz najveće oporbene stranke koji je četiri godine proveo u pritvoru u okviru istrage o uroti protiv vlade.

Europski sud za ljudska prava nerijetko kritizira Tursku zbog prekoračenja razumnih granica u držanju pritvorenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.