U BiH uhićeno trinaest osumnjičenika za ratne zločine u Doboju i Tesliću

Foto: ICTY

TRINAEST osoba uhitila je u ponedjeljak ujutro policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su počinili ratne zločine na području Doboja i Teslića, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Riječ je o bivšim pripadnicima policijskih i paravojnih postrojbi bosanskih Srba koje su 1992. godine sudjelovale u masovnom progonu hrvatskog i bošnjačkog stanovništva. Odgovorni su za ubojstvo najmanje 40 žrtava, progon, prisilno preseljenje i nezakonito zatočenje više stotina osoba kao i pljačkanje i razaranje imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području.

Ova su uhićenja rezultat istrage koju je otvorilo tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da bi je potom prepustilo bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Među uhićenima su i visoki policijski zapovjednici te pripadnici postrojbe pod nazivom "Miće" iz Teslića, uključujući tu i Andriju Bjeloševića (60), ratnog načelnika policije u Doboju. Bjelošević je šefom dobojske policije postao kada su srpske paravojne snage uz potporu JNA okupirale taj grad početkom svibnja 1992. godine, nakon čega su slijedila uhićenja i ubojstva Hrvata i Bošnjaka.

O tim je zbivanjima Bjelošević dao iskaz i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju svjedočeći u Den Haagu u korist obrane ratnog ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Miće Stanišića. Tada je ustvrdio kako ne zna ništa o ubojstvima nesrpskog stanovništva.

"Uglavnom ne znam što je bilo s onima koji su uhićeni tijekom preuzimanja Doboja i napada na okolna sela", izjavio je Bjelošević u Den Haagu u svibnju 2011. godine.

Paravojna postrojba "Miće" odgovorna je pak za masovne progone nesrba u Tesliću. Tijekom ljetnih mjeseci 1992. godine pripadnici te postrojbe ubili su i zlostavljali na desetke Hrvata i Bošnjaka te pritom opljačkali njihovu imovinu.

Na kraju su počeli pljačkati i zlostavljati i lokalne Srba pa je postrojba u jesen 1992. godine razoružana i raspuštena a neki su njeni pripadnici još tada bili uhićeni, no nitko od njih nije kazneno odgovarao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.