U Bruxellesu potpisana fiskalna unija, Španjolska i Nizozemska prve testiraju nove kriterije

LIDERI svih EU zemalja osim Češke i Ujedinjenog Kraljevstva danas su u Bruxellesu potpisali sporazum o fiskalnoj uniji.

Poanta ovog fiskalnog približavanja jest sprječavanje zemalja da nagomilaju ogromne dugove, poput onih koji su Grčku, Irsku i Portugal nagnali da zatraže bailout. Da bi sporazum o fiskalnom približavanju na razini eurozone stupio na snagu, mora ga ratificirati 12 od 17 zemalja.

To će vjerojatno biti stvar formalnosti, jer se zasad čini kako bi "projekt" mogao pasti samo u Irskoj, gdje će se o tom pitanju održati referendum. njemačka kancelarka Angela Merkel, idejna začetnica fiskalne unije, potpisivanje sporazuma nazvala je velikim iskorakom prema dugoročnoj stabilnosti.

Međutim, mnogi kritičari smatraju kako je fiskalni pakt samo politička gesta koja za cilj ima umiriti porezne obveznike u Njemačkoj, koji su sve suzdržaniji prema ideji da dodatno plaćaju za izvlačenje problematičnih zemalja juga.

Španjolska i Nizozemska prve testiraju nova pravila

Fiskalnim paktom plafon za javno zaduživanje na godišnjoj razini postavljen je na 3 posto BDP-a, a zemlje koje prekrše pravila bit će suočene s kaznama, pa čak i mogućim sudskim postupkom.

Ova će klauzula vrlo brzo doživjeti svoj prve testove u Španjolskoj i Nizozemskoj, čije su vlade već najavile kako neće biti u stanju zadovoljiti postavljene kriterije. Španjolci su s Europskom komisijom čak i dogovorili da im se za ovu godinu postavi granica na 4,4 posto BDP-a, ali se čini kako će njihov proračunski deficit ipak doseći 5,8  posto BDP-a. Nizozemci će vjerojatno imati deficit od 4,5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.