U Damasku pronađena masovna grobnica u kojoj je zakopano na tisuće tijela sirijskih vojnika

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SIRIJSKA unija za zaštitu ljudskih prava objavila je da je u blizini mjesta Katife u Damasku pronađena masovna grobnica u kojoj se nalaze tijela sirijskih vojnika.

Prema izvještaju koji je objavila Unija, tijela pripadnika Komande treće divizije kamionima se dovlače na tu lokaciju, gdje ih sahranjuju u masovnu grobnicu. U izvještaju se navodi da su svi putevi koji vode do lokacije ove masovne grobnice u potpunosti zatvoreni.

“Vojni buldožeri su iskopali velike rupe u kojima se nalazi na tisuće zakopanih tijela”, navedeno je u izvještaju.

Sirijska unija za zaštitu ljudskih prava je postojanje masovnih grobnica nazvala "strašnim zločinom sirijske vlade protiv vlastitog naroda". U izvještaju se izražava zabrinutost za živote tisuće ljudi u sirijskim zatvorima, a kojima se gubi svaki trag. Sirijska unija za zaštitu ljudskih prava pozvala je međunarodnu zajednicu da reagira kako bi bila utvrđena sudbina oko 200 tisuća zatvorenika.

Iz unije navode da su pojedini visoki časnici sirijske vojske odgovorni za smrt vojnika koji su prethodno dezertirali, kao i za smrti zatvorenika u sirijskim zatvorima. Također, u izvještaju se navodi da su odluku o masovnim grobnicama donijeli generali i časnici Komande treće divizije sirijske vojske.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.