U Općoj skupštini UN-a rasprava o Haškom sudu: Jeremić nezadovoljan presudom generalima Gotovini i Markaču

Foto: AFP

KAO ŠTO je Vuk Jeremić najavio prije pola godine, danas će se u Općoj Skupštini UN-a raspravljati o učincima rada Haškog suda. Predsjedavajući se na taj se korak odlučio nezadovoljan oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Ako za takvo djelo nema ni krivaca ni odgovornih, to znači da djelo protjerivanja četvrt milijuna ljudi nije zločin. Ako to nije zločin i ako se to donese kao odluka pod plaštom UN-a, po mom dubokom uvjerenju to je zapravo poziv da se takvo djelo ponovi u nekom drugom dijelu svijeta. To zavrjeđuje raspravu", tako je Jeremić objašnjavao razloge zašto je sazvao raspravu o radu Tribunala.

Interes za sudjelovanjem u raspravi iskazale su članice pokreta "Majke Srebrenice" no zahtjev im nije usvojen. Jeremiću je na pozivu zahvalilo nekoliko stručnjaka i institucija, primjerice sva tri suda za ratne zločine sa sjedištem u Haagu. No za raspravu su se prijavile Hrvatska, Turska, Švicarska, Brazil, Europska unija, Argentina. Izlagat će i direktor Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas Savo Štrbac. Našu zemlju bi trebao predstavljati veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.