U Zagrebu promocija poštanske marke i bloka "Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji"

Foto: posta.hr

U IZLOŽBENOM prostoru Hrvatske pošte u Zagrebu održat će se promocija prigodne poštanske marke i poštanskog bloka koje Hrvatska pošta izdaje povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska pošta ovaj je važan događaj za Hrvatsku obilježila posebnim izdanjem maraka koje su tehnikom i tiskom jedinstvene u svijetu. Kako su izvijestili iz HP-a, u ovom izdanju poštanskih maraka Hrvatska pošta je prvi put `ugradila` priznato znanstveno otkriće INFRAREDESIGN (IRD), koje podrazumijeva dizajn dvije međusobno zavisne slike na jednoj površini.

Na vodećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda - INPEX, održanoj pred nekoliko dana u Pittsburghu, Jani Žiljak Vujić i njenom timu za ovo je otkriće dodijeljeno zlatno odličje i posebna nagrada za najbolju europsku inovaciju.

To je ujedno prva poštanska marka u Europskoj uniji na kojoj se s pomoću ove nove tehnologije omogućuje prikazivanje dvostrukog sadržaja. Jedna je slika vidljiva golim okom u realnim uvjetima, dok je druga slika vidljiva u bliskom infracrvenom području, tj. uz pomoć infracrvenih naočala ili infracrvene kamere.

U izložbenom prostoru bit će postavljene infracrvene kamere kojima će se na, tzv. hrvatskom arku pod infracrvenim svjetlom u podlozi marke moći vidjeti hrvatski grb i zvjezdice sa zastave Europske unije, dok će na poštanskom bloku biti vidljive prve dvije kitice hrvatske himne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.