U bolnici u Varaždinu preminuo muškarac koji je bolovao od smrtonosne i zarazne "bolesti kravljeg ludila"

TIJEKOM lipnja je u varaždinskoj Općoj bolnici preminuo muškarac srednjih godina, koji je bolovao od smrtonosne i zarazne Creutzfeldt-Jakobove bolesti. Iz bolnice poručuju kako je sve bilo pod kontrolom i nema razloga za paniku, a isto kaže i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Da pacijent ima tu opasnu bolest otkriveno je slučajno, a potvrda sumnje varaždinskih liječnika stigla je ovih dana iz Instituta za neurologiju Medicinskog fakulteta u Beču, gdje je nakon pacijentove smrti provedena analiza tkiva - patohistološka analiza mozga. Bolnica je o dobivenim rezultatima analize tkiva odmah obavijestila Ministarstvo zdravlja i ostale nadležne institucije.

Creutzfeldt-Jakobova bolest je rijetka, degenerativna bolest mozga, poznata i kao "bolest kravljeg ludila". Slučajevi zaraze rijetki su, a oko 15 posto bolesnika ima genetski uvjetovanu, nasljednu formu bolesti. Najčešće se javlja u dobi između 50. i 60. godine.

Ostojić: Sve je pod kontrolom

Ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio je da je muškarac u Varaždinu preminuo od Creutzfeldt-Jakobove bolesti. "Nema razloga za paniku, informacija, koja je stara nekoliko tjedana, potvrđena je u Beču i sve je pod kontrolom", poručio je ministar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.