UN: Hrane će u budućnosti nedostajati svima koji nemaju dovoljno novca

Ilustracija: Shutterstock

BLIŽA budućnost mogla bi donijeti nestašicu hrane, upozorava UN.

Na panelu o klimatskim promjenama raspravljalo se o riziku koji prijeti čovječanstvu što se tiče prehrambenog sustava, povezanog s globalnim zatopljenjem, sušama, poplavama i ostalim ekstremima, piše Business Insider.

Cijene namirnica drastično će porasti

Te promjene prijete načinu na koji se hrana proizvodi diljem svijeta, što bi moglo drastično povećati cijenu namirnica.

Izvješće s Globalnog instituta za održivost na Sveučilištu Ruskin donosi procjene da će do 2040. godine cijene hrane biti četiri puta više nego što su bile u 2000. godini. Već sada je cijena hrane dvostruko veća nego u 2000.

"Klimatski trendovi kojima se ne može stati na kraj uzrokuju velike promjene u sistemu proizvodnje i dobavljana hrane. Sustav se suočava s katastrofalnim gubicima, a suočit će se i s neredima koji će uslijediti zbog nestašice hrane, rekao je direktor instituta Aled Jones.

Drastično rastu cijene voća i povrća

Sve topliji planet vodi do sve manje hrane, jer klimatske promjene utječu na to kako poljoprivrednici planiraju narednu godinu. Svako desetljeće zagrijavanja smanjuje količinu hrane koju svijet može proizvesti za dva posto.

Suše koje pogađaju sve više dijelova svijeta drastično povisuju cijene voća, povrća, mliječnih proizvoda, jaja i mnoštva drugih namirnica. Poplave pak smanjuju količinu obradive zemlje za poljoprivrednike.

Sve češći ekstremni vremenski uvjeti otežavaju normalno održavanje usjeva, zbog čega se jako teško planirati i osloniti se na zalihe hrane, zbog čega se cijena nabija na sve što ostaje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.