UN: Iduće godine potrebno je više od 16 milijardi američkih dolara za izbjeglice

Ilustracija: Hina

HUMANITARNE agencije UN-a u 2015. žele pomoći 57,7 milijuna ljudi, što je rekordna brojka koja nadilazi njihove kapacitete zbog čega je organizaciji potrebno 16,14 milijarda dolara, izvijestila je pomoćnica glavnog tajnika zadužena za humanitarne poslove i koordinaciju agencija Valerie Amos.

"Sve više je onih kojima treba pomoć, a to nadilazi naše kapacitete", rekla je, dodavši i kako je hitan poziv Svjetskoga programa za hranu (WFP) pokrenut prošli tjedan čiji je cilj bio izbjeći prekid dostave humanitarne pomoći sirijskim izbjeglicama zasad riješen te da su njihove humanitarne potrebe pokrivene do kraja prosinca.

WFP je tražio 64 milijuna dolara, a do danas je prikupljeno 80 milijuna.

Donatori spremni pokriti samo 52 posto svote

"Potrebe su dosegle razinu bez presedana. Bez daljnje potpore i pomoći nije moguće suočiti se s humanitarnim situacijama koje neprestano nailaze... sukob za sukobom, regija za regijom", rekao je Visoki povjerenik za izbjeglice Antonio Guterres.

Da bi se pomoglo oko 58 milijuna ljudi koji su u kategoriji onih kojima je pomoć najpotrebnija, agencije UN-a trebaju 16,14 milijarda dolara. Treba istaknuti da u tu brojku nije uključena pomoć za devet zemalja afričkog Sahela ni za Džibuti. O tomu se upravo raspravlja.

Na sirijsku krizu, koja traje od 2011. otići će polovina humanitarne pomoći koja će se raspodijeliti na 12,2 milijuna osoba u Siriji te na izbjeglice i na zajednice koje su ih primile u zemljama koje graniče sa Sirijom.

Stanovništvu Južnog Sudana namijenjena je 1,8 milijarda a ostatak novca razdijelit će se na osobe kojima je pomoć potrebna u Srednjoafričkoj Republici, Afganistanu, DR Kongu, Mianmaru, stanovnicima okupiranih palestinskih područja, Somalije, Sudana, Ukrajine i Jemena.

Tijekom 2014. UN-ove agencije financijske su potrebe procijenile na 17,9 milijarda dolara, no donatori su pokrili samo 52 posto svote.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.