UN-ov Ured za ljudska prava "na izmaku snaga": Fali nam 25 milijuna dolara

Foto: FAH

ZEID Ra'ad Al Hussein, UN-ov šef za ljudska prava, rekao je kako se UN-ov Ured za ljudska prava nalazi pred ozbiljnom financijskom krizom, zbog koje će drastično morati smanjiti troškove, prenosi RTT News.

Al Hussein je iz Geneve poručio kako je šokiran nesrazmjerom između zahtjeva koji se stavljaju pred njegov Ured i realnih sredstava kojima Ured raspolaže.

UN-ov Ured za ljudska prava dobiva tri posto UN-ova budžeta, što pokriva tek trećinu troškova Ureda.

"Mnoge države razmatraju podizanje količine sredstava koje Ured dobiva s tri na pet posto kroz idućih nekoliko godina", rekao je, naglašavajući kako je veoma važno da UN što prije prihvati tu inicijativu.

Al Hussein ističe kako će Uredu ove godine faliti barem 25 milijuna dolara.

"Kada Ured više ne bude u stanju poslati postrojbe na teren, kada ne bude mogao nadzirati, obučavati, izvještavati i savjetovati s lica mjesta, taka će se pokazati pravi troškovi", zaključio je.

UN-ova zaklada za borbu protiv ebole prikupila samo 100.000 dolara

 Zaklada UN-a koja je od donatora zatražila prikupljanje oko milijardu dolara za borbu protiv ebole u zapadnoj Africi dobila je samo 100.000 dolara, mjesec dana nakon što je pozvala na što hitnije prikupljanje novca za one kojima je napotrebnija.

Do četvrtka je prikupljeno samo 100.000 dolara koje je uplatila Kolumbija, iako je do sada obećano 365.000 milijuna. Veći dio novca trebao je biti doniran izravno UN-ovim agencijama i neprofitnim organizacijama koje djeluju na terenu u trima najpogođenijim državama, Liberiji, Sierra Leoneu i u Gvineji, objavio je UN. Svotu u iznosu od 365 milijuna dolara obećalo je donirati 28 zemalja, Afrička unija, EU, Svjetska banka, Afrička banka za razvoj i nekoliko velikih zaklada i korporacija.

"Ovo je ozbiljan problem", rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, dodavši da, iako cijeni sav trud i potporu UN-ovim naporima, smatra kako je vrijeme da više zemalja ispuni dano obećanje.

Ban je osnovao zakladu za prikupljanje donacija pošto je UN-ov ured za koordinaciju humanitarnih poslova 16. rujna uputio poziv na prikupljanje 988 milijuna dolara kako bi se međunarodna zajednica što uspješnije uhvatila u koštac s hemoragijskom groznicom koja je u posljednjih šest mjeseci u zapadnoj Africi odnijela oko 4400 ljudskih života.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.