Ubojica odvjetnika tražio je pomilovanje od Mesića zbog otmice odvjetnika 2007. godine

Foto: Hina

TALAČKA drama 20. ožujka 2007. godine potresla je Osijek. 50-godišnji muškarac zatočio je dvije muške osobe u jednom poslovnom prostoru te je za njihovo oslobađanje tražio veći iznos otkupnine u eurima. 50-godišnji Viktor Tolj zatočio je dvije muške osobe od kojih je jedna bio odvjetnik Vjenceslav Ambrašić, sin Radoslava Arambašića, bivšeg odvjetnika glavne svjedokinje u slučaju protiv Glavaša Gordane Getoš-Magdić. Tolj je za njihovo oslobađanje zatražio navodno 18.500 eura otkupnine. Upravo je Tolj jutros uletio u ured odvjetnika Vlatka Vidakovića te ga ubio s više hitaca, a zatim presudio i sebi.

Što se događalo te 2007. godine

Pola sata nakon otmice prije osam godina, otmičar je na slobodu pustio jednog od zatočenih muškaraca koji je imao zdravstvenih tegoba te preko njega od obitelji drugog zatočenog zatražio isplatu otkupnine u kratkom vremenskom roku uz ozbiljnu prijetnju da će otetu osobu ubiti.

Nakon što je udovoljeno njegovom zahtjevu počinitelj je u ranim poslijepodnevnim satima na širem području grada Osijeka pustio na slobodu i drugog oštećenog nakon čega je lišen slobode od strane pripadnika Specijalne jedinice policije Osijek. U trenutku uhićenja počinitelj nije stigao pružiti otpor, a kod njega je pronađeno vatreno oružje - pištolj kalibra 9 milimetara i cjelokupni iznos otkupnine.

Tolj je bio vlasnik osječke mjenjačnice Vito, a na otmicu se odlučio jer je novac - 18.500 eura otkupnine - trebala dobiti njemu bliska osoba u sudskom procesu u kojemu ju je zastupao Vjenceslav Aramabašić. No, sud nije presudio u njihovu korist, što je navodni razlog za današnji postupak Tolja.

Tolj je zbog otmice osuđen na tri godine zatvora, a u tome slučaju ga je branio danas ubijeni Vidaković.

Otmica nije imala veze sa slučajem Glavaš

Krenule su glasine i kako je otmica povezana sa Branimirom Glavašem, no Policijska uprava osječko-baranjska to je tada demantirala. "Kriminalističkom obradom nije utvrđena povezanost između tog kaznenog djela i do sada provedenih kriminalističkih obrada kaznenog djela ratnog zločina na području ove PU.", priopćili su tada iz policije.

Naime, Radoslav Arambašić bio je prvi odvjetnik Gordane Getoš Magdić i za njega je njen muž rekao kako je uhvaćen na videovrpci "krvavih ruku". Arambašić je i svjedočio na suđenju Branimiru Glavašu. On je bio jedan u nizu svjedoka koji su trebali rastumačiti zašto je došlo do promjene iskaza Glavaševih suoptuženika, koji su ga u istrazi potkraj 2006. optužili, a zatim složno izjavili kako su ta "priznanja" iznuđena maltretiranjem u osječkoj policiji. Arambašić je, pisala je Hina 2008. godine, spadao među osobe koje su, prema Glavaševoj obrani, "montirale politički proces" ucjenjujući njegove suoptuženike za ratne zločine.

Ivica Magdić kazao je dan prije svjedočenja kako je Arambašić prihvatio braniti njegovu suprugu jer je ucijenjen snimkom na kojoj se vidi da je okrvavio ruke te je lažnim prijavljivanjem za zlostavljanje u obitelji pokušao dobiti skrbništvo nad kćeri Gordane Getoš Magdić.

Zatražio pomilovanje 2009.

Kako smo otkrili u Narodnim novinama, Tolj je 2009. godine zatražio pomilovanje od tadašnjeg predsjednika Mesića, no Mesić ga je odbio pomilovati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.