Udarac borbi za prava žena u Afganistanu: Odbačeno imenovanje prve žene na Vrhovni sud

Foto: FAH

AFGANISTANSKI zastupnici odbacili su u srijedu imenovanje prve žene koju je predsjednik imenovao na Vrhovni sud, što je novi poraz za Ašrafa Ganija i afganistanske žene koje su i dalje izložene diskriminaciji.

"Nažalost Anisa Rasuli nije dobila glas povjerenja koji bi joj omogućio da sjedi na Vrhovnom sudu", kazao je sa žaljenjem Abdul Zahir Kadir, pomoćnik predsjednika Donjeg doma afganistanskog parlamenta gdje sjede brojni vjerski dostojanstvenici konzervativnih stavova.

Rasuli je dobila tek 88 glasova za, dok joj je trebalo 97 glasova kako bi sjedila s osam kolega Vrhovnog suda, istinskog "čuvara" afganistanskog Ustava. Naprotiv, zastupnici su odobrili kandidaturu muškarca Muhameda Jusufa Alima.

Anisu Rasuli, iskusnu pravnicu, imenovao je krajem lipnja predsjednik Ašraf Gani koji je time pokazao odlučnost oko unapređivanja sudbine svojih sugrađanki.

"Ono što se danas dogodilo je dramatično", izjavila je zastupnica Šukria Barkzai nakon glasovanja zastupnika. "Nadamo se da će predsjednik imenovati drugu ženu i nadoknaditi taj neuspjeh", dodala je ona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.