Udruga općina raspravljala o decentralizaciji školstva i primarnog zdravstva

Foto: udruga-opcina.hr

UPRAVNI odbor Udruge općina u RH raspravljao je u petak o Smjernicama za reformu lokalne i područne samouprave - dokumentu čiji je cilj izmjenama u zakonskim okvirima postići veću decentralizaciju školstva i primarne zdravstvene zaštite, uklanjanje namjene za komunalnu naknadu, kao i preinake sustava fonda izravnanja, kako bi se udio lokalne samouprave u ukupnim raspoloživim financijskim sredstvima podigao sa 16 posto na 22 posto.

Time bi se udio lokalne samouprave u ukupnim raspoloživim financijskim sredstvima približio prosjeku Europske unije koji iznosi 30 posto te omogućio što ravnomjerniji razvoj na cijelom području Hrvatske, navode u priopćenju iz Udruge općina.

Smjernice su nastale kao rezultat koordinacijskih aktivnosti između Udruge gradova, Udruge općina i Zajednice županija u proteklih par mjeseci.

Sredstva u nadležnosti lokalnih jedinica

Kad se radi o financiranju osnovnog školstva i primarne zdravstvene zaštite, općine i gradovi žele da sredstva u potpunosti budu prenesena u nadležnost onih lokalnih jedinica koje su kapacitirane za obavljanje tih poslova, a u protivnom oni ostaju u okviru županija, kao i dosad.

Poljoprivrednim zemljištem raspolagali bi gradovi i općine, dok će županije ili nadležno Ministarstvo poljoprivrede na njih davati suglasnost.

Gradovima i općinama, navode iz Udruge, treba prepustiti vlasništvo nad nekretninama u državnom vlasništvu, i to svih nekretnina osim onih koje su od posebnog državnog interesa ili značaja, a koje se nalaze na području općine, odnosno grada. Općine i gradovi dužni su u svojim strateškim dokumentima predvidjeti, kao preduvjet ustupanja u vlasništva, način gospodarenja tim nekretninama i način njihova privođenja svrsi.

Smanjenje komunalne naknade


U novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu trebalo bi smanjiti postotak komunalne naknade kao namjenskog prihoda kao i napraviti analizu ostalih namjenskih prihoda te predložiti izmjene propisa. Što se županijskih nadležnosti tiče, urede državne uprave u županijama i dio inspekcijskih poslova potrebno je pripojiti županijama te provesti objektivnu analizu broja potrebnih djelatnika u županijama, ističu u priopćenju iz Udruge općina.

Posebna se pozornost u Smjernicama poklanja Fondu izravnanja za koji treba izraditi zakonodavni okvir prema pravičnoj formuli koja bi uključivala razvijenost općine, demografska kretanja, veličinu, broj stanovnika i druge elemente, kako bi se onima s nedostatnim financijskim kapacitetom doznačila sredstva koja bi omogućila minimalni standard pružanja javnih usluga građanima.

Koordinacija se zalaže i za dogovorno spajanje više jedinica lokalne samouprave zajedničkim uredima i poticanje međuopćinske suradnje. Predlaže se uvođenje monitoringa od tri godine za općine koje ne mogu same funkcionirati nakon čega bi moglo uslijediti ukidanje za nefunkcionalne. Istaknuta je i potreba za ponovnom uspostavom tri statističke regije radi boljeg iskorištenja strukturnih i socijalnih fondova Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.