Udruga poreznih obveznika: Država ima samo novac kojeg uzme građanima, natjerajmo je da manje troši!

Foto: Ilustracija

"DRŽAVA nema svoj novac. Ima samo ono što s određenim obrazloženjem uzme građanima", poručuju iz Udruge poreznih obveznika - Lipa. Cilj ove inicijative je natjerati državu da "smanji apetite" i građanima opravda trošenje svake kune koja im je uzeta kroz poreze, prireze i razne druge namete.

Iz Udruge najavljuju: "U nastojanju da ostvari svoje ciljeve, Lipa će se koristiti svim oblicima građanskog aktivizma:

  • javno djelovanje kroz komentiranje javnih politika - imati ćemo stav o svakoj odluci vlade ili drugog javnog tijela, koja je od značaja za porezne obveznike
  • zastupanje interesa poreznih obveznika u javnosti, kroz sudjelovanje u javnim debatama
  • izrada i predlaganje javnih politika - poput zakona o fiskalnoj odgovornosti
  • edukacija poreznih obveznika - okrugli stolovi, javne tribine i predavanja
  • kampanje za podizanje svijesti, primjerice o problemu rastućeg javnog duga
  • modeliranje građanskog nadzora javne potrošnje - pokretanje stranice s primjerima "kako se troši naš novac?"
  • građanski aktivizam - organiziranje dana poreznih obveznika i drugih akcija".

Svi oni koji žele postati članovima Udruge, pristupnicu mogu ispuniti ovdje.

> Evo s koliko novca mjesečno hrvatski radnici uzdržavaju državu

> Osniva se Udruga poreznih obveznika, žele natjerati državu da manje troši

Ovo su ciljevi:

1. Manji porezi - Hrvatska ima jednu od najviših razina poreznog opterećenja na svijetu. Osobito je štetno visoko opterećenje rada, koje destimulira novo zapošljavanje i poduzetničke poduhvate. Porezni obveznici imaju pravo zahtijevati smanjenje opće razine oporezivanja, kako bi mogli raspolagati većim dijelom rezultata svog rada.


2. Manja država - Hrvatska ima prevelik i preskup birokratski aparat, i javnu potrošnju koja je 20-tak milijardi kuna iznad onoga što ekonomija realno može podržati. Porezni obveznici imaju pravo zahtijevati smanjenje tog aparata i dovođenje javne potrošnje u okvire realnog. Lipa će raditi pritisak na izvršnu vlast da smanji troškove države i tražiti uvođenje režima balansiranog proračuna te zahtijevati stroži režim fiskalne odgovornosti za ljude koji u naše ime i za naš račun raspolažu našim novcem.

3. Transparentnost - novac poreznih obveznika troši se netransparentno i na načine koji idu od neracionalnog i nepotrebnog do rentijerskog i kriminalnog. Porezni obveznici imaju pravo na potpunu informaciju o tome na koji način se troši njihov novac, i odgovornost da to trošenje prate i nadziru i na njega utječu. Lipa će svoje aktivnosti usmjeriti na pritisak na sve razine vlasti da omogući građanima bolji uvid na to kako se troši njihov novac.

4. Efikasnost - transparentnost je potrebna, ali nije jedini kriterij. Novac poreznih obveznika mora biti trošen svrsishodno, to jest mora biti usmjeren na javne servise koji su potrebni svim građanima, a ne rasipan na partikularne ciljeve poput kupovine glasova, zadovoljavanje određenih skupina i kupovanje socijalnog mira pogrešnim mjerama. Svaka lipa novca poreznih obveznika mora biti utrošena na način da doprinese povećanju javnog dobra.

5. Reprezentacija - hrvatski porezni obveznici nemaju svoj glas u javnosti i apsolutno su podzastupljeni obzirom svoj broj, važnost i ulogu koju igraju u društvu. Paradoksalno je da su interesne skupine onih koji žive od proračunskih sredstava često moćnije i utjecajnije od onih koji ih - u konačnici - plaćaju. Lipa želi biti glas poreznih obveznika u javnosti i zalagati se za njihove interese.

6. Smanjenje javnog duga - Hrvatsku je niz neodgovornih vlada u koaliciji sa interesnim skupinama dovelo na sam rub prekomjerne zaduženosti. Plaćanje tog duga u godinama koje dolaze, dodatno će opteretiti hrvatske porezne obveznike. Zbog nas, ali i budućih generacija koje danas zadužujemo bez njihovog znanja i pristanka, i njihovog prava na pristojan život, toj neodgovornoj praksi mora doći kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.