"Umjesto da božićnice isplaćuje u bonovima, HEP-u je bolje da radnicima za isti iznos smanji ratu struje!"

REDAKCIJI Indexa pismom se obratio čitatelj s komentarom na članak koji je jučer objavljen na našem portalu s naslovom "Milanoviću, zašto nam je skuplja struja? Državni HEP od Todorića uzeo bonove u vrijednosti 5,5 milijuna kuna". Pismo čitatelja prenosimo u cijelosti:

"Poštovani.

Vezano za tradicionalno izdavanje bonova od strane javnih ili državnih poduzeća, to je jednostavno pogodovanje određenim lobijima.

Osim toga, radnici imaju pravo na uskrsnice i božićnice temeljem nekakvog kolektivnog ugovora u kojemu nema govora da se ta isplata može izvršiti u naravi, već je predviđena isplata određenog financijskog iznosa u kunama. Zašto sada sindikati šute, umjesto da ustvrde da je takva isplata navedenih naknada suprotna kolektivnom ugovoru?

U konkretnom slučaju govori se o HEP-u, monopolistu koji ima vrlo jake instrumente naplate i nema potrebe svoje obveze prema zaposlenima kompenzirati za špeceraj.

Još je tragičnija tvrdnja dužnosnika HEP-a u kojoj tvrde da :"Ne, radilo se o dogovoru i nije bilo prebijanja dugovanja". Da li su oni takvim dogovorom osigurali da njihovi zaposlenici prilikom kupnje robe temeljem "bona", dobiju popust u iznosu od desetak i više posto te da na takav način tvrde da su postigli dobar dogovor u korist svojih zaposlenika? Naravno da nisu . Ovakva odluka je rezultat bahatosti vodstva javnih poduzeća i očito pogodovanje određenim lobijima, uz prešutnu suglasnost sindikata i vlade. Ovakvo ponašanje je samo još jedno plodno tlo za korupciju, koja je očito na djelu dugi niz godina.

Na kraju, Milanović ima pravo što želi putem kolektivnog pregovaranja, na određeno vrijeme, suspendirati isplatu uskrsnica i božičnica. Čovjek vidi da ne može obuzdati uprave javnih poduzeća da ovakve naknade isplaćuju putem bonova, a sa druge strane vidi da i sami sindikati ne rade u korist zaposlenika, tako da mu nije teško zaključiti da isplata naknada iz kolektivnog ugovora više koriste određenim lobijima u ovoj državi nego samim radnicima.

Prijedlog upravi HEP-a: Ukoliko i ubuduće namjeravate isplaćivati uskrsnice i božičnice u naravi, to jest putem bonova za kruh i mlijeko, pametnije bi vam bilo da za isti iznos svojim zaposlenicima smanjite rate za struju. Tu ne bi bilo nikakvog pogodovanja i sumnji na korupciju. Međutim, ovakve naknade se ipak MORAJU  isplatiti na samo jedan način, a to je uplata na račun zaposlenika. Sve ostalo je nešto sa čime bi se trebao baviti USKOK."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.