Urednik portala Klix o iživljavanju policije: Prilikom pretresa morali smo nuždu vršiti s otvorenim vratima!

Foto: Feđa Krvavac/klix.ba

GLAVNI urednik sarajevskog portala Klix.ba Jasmin Hadžiahmetović, čije je prostorije jučer pretresala policija skoro osam sati, u razgovoru za Radiosarajevo.ba, kazao je kako im je jedan policijski inspektor rekao da objava snimke ne može proći nekažnjeno.

Naime, policija je banula u redakciju u potrazi za za snimkom u kojoj Željka Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

Policija je nakon pretrage izuzela hard diskove, privatne mobitele, USB stickove, CD-ove, laptope i drugi uredski materijal.

"Nakon što smo prije mjesec dana pozvani na informativni razgovor u MUP RS-a u banjoj Luci i kazali im da ne namjeravamo odati izvor koji nam je dao video snimku na kojem se jasno čuje na koji način SNSD dolazi do vlasti u tom bh. entitetu, mislili smo da je tu istraga, bar što se tiče nas, završena. Međutim, jutros negdje iza osam sati, upali su nam u redakciju i rekli nam da se odmaknemo od računala i da odložimo telefone, da ne objavljujemo ništa", ispričao je Jasmin Hadžiahmetović sinoć za Radiosarajevo.ba.

"Premjestili su nas u salu za sastanke, oduzeli nam telefone i počeli pretres koji je trajao osam sati. Imali smo pravo na jedan poziv i zabranjeno nam je bilo kretanje. Kada bismo otišli vršiti nuždu, morali smo to raditi otvorenih vrata kako bi nas gledali. ne znam šta su time mislili postići jer telefone su nam prethodno oduzeli. U jednom trenutku, inspektori iz RS-a su nam rekli da objava ne može proći nekažnjeno'', dodaje urednik Klixa.


Pita se i zašto su pretresali redakciju umjesto da vrše istragu o kupovini glasova.

"Nažalost, uništeno je mnogo računala nakon što su izuzeli hard diskove, us-bove, cd-ove i ostale stvari. U redakciji je nakon njihovog odlaska ostao kaos. Nažalost, ovo je loša poruka za sve novinare u BiH. Direktno, poručili su da se niko ne smije baviti kriminalom u vlasti", zaključio je Jasmin Hadžiahmetović na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.