Uskršnja poruka kardinala Bozanića: Banke su lihvarske, ne perite ruke, u opasnosti je građanski mir

Foto: FaH

"U HRVATSKOM slučaju apeliram na sve odgovorne i umiješane u te teške situacije bankovnih kredita da u okviru sustava nađu rješenje i pravično rasporede terete. Sada nitko nema pravo pilatovski prati ruke, osobito ne ako je propustio ono što je bio dužan učiniti. Državne vlasti ne smiju dopustiti da se ta pitanja pokuša samo kozmetički rješavati, jer svako guranje problema pod stol stvara nove poteškoće i napetosti te ugrožava građanski mir", stoji u Uskrsnoj poruci nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića.

Lihva u pravom smislu te riječi

Bozanić u svojoj poruci naglašava kako su u posljednje vrijeme neke situacije s bankovnim kreditima u nas dovele tisuće hrvatskih građana u stanje siromaštva, a mnoge od njih i do egzistencijalnoga sloma.

"Teško se oteti dojmu da se ne radi o lihvi u pravom smislu te riječi jer se čini da su korist za jedne (za banke), a gubitci za druge (za hrvatske građane) u očitom nerazmjeru s protučinidbom. Nažalost, čini se da su već od početka u nas zakazali kontrolni mehanizmi koji trebaju štititi građane, dok su u nekim državama središnje banke na vrijeme spriječile slične procese na svom financijskom tržištu (na primjer u Austriji)", stoji u poruci koja citira Papa Franju, koji je još kao nadbiskup Buenos Airesa, govorio o novom imperijalizmu novca koji je sposoban u trenutku osiromašiti mnoge obitelji.

Čuvajte se agresivne propagande

Kao papa izričito je osudio lihvu i potaknuo državne institucije da je spriječe i da pojačaju svoja zauzimanja za žrtve lihve. Kada obitelj nema što jesti jer mora lihvarima platiti zajam – rekao je papa Franjo – to nije humano, a ta dramatična socijalna muka teško ranjava nepovredivo dostojanstvo ljudske osobe rekao je na audijenci u siječnju prošle godine Papa Franjo.

"Vjernicima i svim ljudima dobre volje preporučujem da se čuvaju agresivnih propaganda koje obećavaju jeftinu zaradu", poručio je Bozanić u svojoj poruci dodajući da  je pred tim pojavama potrebno smoći snage i nove političke volje te pokrenuti društvene mehanizme koji će otvarati obzore nade.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.