Varaždinci prosvjedovali zbog odlagališta otpada u Brezju: U svakoj kući barem jedan ima karcinom

ŠEZDESETAK građana Varaždina odazvalo se pozivu Eko stožera, kojeg su nedavno osnovale udruge građana Vaga i Jezgra, te su jučer kasno poslijepodne mirno prosvjedovali ispred ulaza na odlagalište baliranog otpada u Brezju.

Žele da se bale smeća u čijoj blizini žive, i koje se gomilaju godinama, što prije uklone. Žale se na smrad i štakore, ali sumnjaju da smeće ima veze i sa sve češćom pojavom karcinoma.

"U zadnje vrijeme barem jedan u familiji u svakoj kući ima karcinom, baš tu gdje živimo i gdje su te bale", kaže jedna od stanovnica. "Grad Varaždin nema viziju kako će u budućnosti zbrinjavati otpad", kaže predsjednik Vage Borislav Šimenc.

"Želimo da se problem otpada trajno riješi i da prestane biti tema o kojoj se govori", rekao je predsjednik Eko stožera Neven Kovač. Od gradskih vlasti traži analizu stanja bala jer ima onih koje stoje već 6-7 godina.

Eko stožer zahtjeva i hodogram aktivnosti za rješavanje problema s preciznim rokovima, te cijenu koju će za sve to plaćati građani Varaždina. Od Ministarstva zaštite okoliša i inspektorata traže pak odgovor na pitanje o tome što će biti s otpadom nakon 11. rujna, kad istječe rok za dopušteno odlaganje na sadašnjem odlagalištu. Ukoliko u sljedećih desetak dana ne dobiju odgovore od Grada i Ministarstva, prosvjednici su spremni poduzeti daljnje korake, ne navodeći koji su.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.