Varaždinski gradonačelnik pokušao ucijeniti TV ekipu N1 jer mu se nisu svidjele teme razgovora

Foto: FAH

EMISIJA televizije N1 koju vodi Krunoslav Ladišić trebala je danas biti emitirana s Trga kralja Tomislava u Varaždinu, no u posljednji trenutak ekipa emisije "Novi dan" morala je potražiti novu lokaciju za emitiranje, budući da im je prethodno dogovoreno besplatno korištenje prostora na Trgu zabranjeno. Novinari i producentica emisije tvrde kako je tome tako zbog toga što se gradonačelniku Goranu Habušu nisu svidjele teme o kojima su s njim planirali razgovarati u emisiji.

Prvotno im je dozvoljeno besplatno korištenje prostora, a sam gradonačelnik Habuš "iskazao je interes Grada za promocijom prilikom emitiranja" te je dopisom pozvao Upravni odjel za poslove gradonačelnika da izradi rješenje o oslobođenju plaćanja poreza za korištenje javne površine. N1 Televizija trebala je samo ispuniti obrazac Zahtjev za besplatno korištenje javne površine, koji je prema usmenom dogovoru, tvrdi N1, trebao biti odobren uoči emitiranja emisije. No, kada je putem e-maila primio teme o kojima je trebalo razgovarati, gradonačelnik je ostao "neugodno iznenađen i odlučio je otkazati gostovanje."

Gradonačelniku se nisu svidjele teme o kojima je trebalo razgovarati

Teme u kojima je novinar N1 želio razgovarati s gradonačelnikom Habušem su stanje u gradu, zbrinjavanje otpada u Varaždinu, Varaždin kao ekološko-turističko središte sjeverne Hrvatske, zašto je zatvorena Međunarodna zračna luka, zašto Reformisti traže gradonačelnikovu ostavku te planovi oko budućih koalicija i odnosa u gradu.


Telefonskim pozivom iz Ureda gradonačelnika producentica emisije doznala je da gradonačelniku teme ne odgovaraju te da otkazuje gostovanje. Ona je ipak zamolila Habuša da razmisli još jednom, a stigao je ovaj odgovor.

"Nastavno na telefonski razgovor, a nakon dostavljenih tema emisije s Vaše strane, uočili smo da su iste isključivo provokativnog političkog tona pa samim time ne zadovoljavaju uvijete po kojima se sukladno Odluci o gradskim porezima javne površine Grada Varaždina mogu dati na besplatno korištenje pravnim i fizičkim osobama.

"Ukoliko i dalje želite da gradonačelnik sudjeluje u sutrašnjoj emisiji..."

Ukoliko i dalje stojite kod koncepta vaše emisije moramo Vas obavijestiti da smo Vam dužni izdati Rješenje o porezu na korištenje javne površine koje ste dužni platiti prije izdavanja Rješenja kojim se odobrava korištenje javne površine. Budući da je gradonačelnik prethodno, sukladno Odluci o gradskim porezima, predložio Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina oslobađanje plaćanja poreza na korištenje javne površine za emisiju „Novi dan“ televizije N1, smatravši da se radi o projektu odnosno manifestaciji od interesa za Grad Varaždin, ostali smo neugodno iznenađeni odabirom tema i gostiju u prvom dijelu emisije.


Rješenje o obvezi plaćanja poreza za korištenje javne površine podignite odmah sutra ujutro u sedam sati, u Upravnom odjelu za komunalni sustav i urbanizam, Trg slobode 12, kod službenice Tanje Rihtarić, kako bi se moglo nakon plaćanja poreza izdati Rješenje o odobrenju korištenja javne površina.

Ukoliko i dalje želite da gradonačelnik sudjeluje u sutrašnjoj emisiji, molimo Vas da nam dostavite popis tema (u slučaju da će se dostavljene teme mijenjati), a mi ćemo Vas još tijekom današnjeg dana izvijestiti da li će gradonačelnik gostovati u Vašoj sutrašnjoj emisiji".

Tvrde da se nije radilo o ucjeni

Emisija "Novi dan" danas je ipak emitirana s druge lokacije u Varaždinu, uz dopuštenje Gradskog muzeja Varaždin. Ekipa emisije zatražila je službeno očitovanje Upravnog odjela za poslove gradonačelnika o cijeloj situaciji, a u odgovoru koji je stigao odbacuju se optužbe za bilo kakvu ucjenu.

"Prvenstveno nam je žao što nam, iako je telefonski tako bilo dogovoreno, niste odgovorili tijekom jučerašnjeg dana na naš mail nego tek nakon emitiranja emisije te što obvezu plaćanja poreza promatrate kao „slučaj“. Očito je kako je mail (koji smo Vam jučer poslali) potpuno pogrešno ocijenjen kao i navod da je postupanje Grada Varaždina sukladno pozitivnim pravnim propisima okarakterizirano kao „ucjenjivačko“.


Grad Varaždin apsolutno podržava opća načela propisana Zakonom o medijima, te uvažavajući slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost medija, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i raspačavanja informacija u cilju informiranja javnosti; pluralizam i raznovrsnost medija, slobodu protoka informacija i otvorenosti medija za različita mišljenja, uvjerenja i za raznolike sadržaje, dostupnost javnim informacijama, proizvodnju i objavljivanje televizijskog programa, autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja, …, svakodnevno objavljuje ili dostavlja medijima točne, potpune i pravovremene informacije o pitanjima iz svog djelokruga.

Slijedom navedenog, bez obzira što je na godišnjem odmoru, gradonačelnik je bio spreman gostovati u emisiji „Novi dan“ te gledateljima prezentirati svoj rad i rad službi Grada, međutim zahtjev za gostovanjem gradonačelnika naposljetku niste potvrdili.

Što se pak tiče obveze plaćanja poreza za korištenje javne površine od strane fizičkih i pravnih osoba isto je propisano odredbama Odluke o gradskim porezima Grada Varaždina. Naime, člankom 12. stavkom 5. Odluke propisano je da gradonačelnik može osloboditi plaćanja poreza obveznike za projekte i manifestacije od interesa za Grad Varaždin.

"Teme su bile isključivo političkog sadržaja"

Iz tek jučer dostavljenih tema (iako je najavljena dostava programa emisije Novi dan u roku nekoliko dana od dana 2. srpnja) vidljivo je da je dio tema zbrinjavanje otpada i zračna luka od interesa Grada, dok su preostale teme isključivo političkog sadržaja (zašto Reformisti traže gradonačelnikovu ostavku, planovi oko budućih koalicija i odnosa u gradu), a što zasigurno nije prezentacija projekata i manifestacija od interesa za Grad Varaždin. S tim u vezi obaviješteni ste da, ukoliko N1 televizija ostaje kod svih predloženih tema, zatražite izdavanje rješenja za korištenje javne površine uz propisanu poreznu naknadu.

Naposljetku, bez obzira na navedeno, N1 televizija je emisiju "Novi dan" emitirala danas u vremenu od 8:00 do 10:00 sati s područja Starog grada Varaždin i to s javne površine, bez da je podnijela Zahtjev i bez odobrenja o korištenju javne površine. Iako to smatramo nekorektnim, Grad nije poduzeo niti jednu radnju, već je opetovano dokazao da je tolerantan Grad i otvoren za suradnju sa svim medijima", stoji u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.