Večeras u Bruxellesu prvi direktni obračun Merkel i Hollandea: Tko će skupiti više pristaša?

VEČERAŠNJI summit europskih lidera u Bruxellesu trebao bi biti poprištem prvog direktnog sraza njemačke kancelarke Angele Merkel i novog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Konkretno, pitanje je tko će steći veću potporu ostatka europskih kolega - njemački model štednje i proračunske discipline ili francuski model poticanja rasta, pa makar i po cijenu revizije mjera štednje. Hollande je posljednjih dana dobio potporu MMF-a, OECD-a i SAD-a za svoje ideje. Međutim, Angela Merkel je tvrd orah i zasigurno neće samo tako odustati od svojih ranije iskazanih pozicija.

Kancelarka je tako pred summit kazala kako i dalje ne želi pregovarati o ideji euroobveznica, a isto je jučer novinarima u Bruxellesu potvrdio i jedan član njenog kabineta. "Mislimo da euroobveznice nisu pravi smjer kojim treba ići, iz mnogo razloga. Prema našem mišljenju, one ne mogu biti dio strategije rasta. Možete nas probuditi usred noći, odgovor će uvijek biti isti", kazao je. Procjenjuje se kako njemački stav dijele Austrija, Finska i Nizozemska.

Međutim, nema dvojbe da će Hollande upravo otvaranjem te teme pokušati staviti pritisak na Merkel. "Euroobveznice su najkontroverznija tema za većinu delegacija. Ukoliko ta tema dođe na stol, očekujem puno burnih reakcija", kazao je jedan visoki EU dužnosnik. Bit će to duga i burna noć u Bruxellesu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.