Veleposlanik Montgomery svjedočio u aferi Pet zvjezdica: Sve što znam o mitu, znam od Štroka

Foto: Američko veleposlanstvo

WILLIAM D. MONTGOMERY, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji, danas je na splitskom Županijskom sudu svjedočio o okolnostima koje su dovele do USKOK-ove optužnice u slučaju Pet zvjezdica protiv Ive Žeravice, pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovniku te Antuna Kralja, direktora građevinske firme Konel, koja je kao izvođač radova bila angažirana na obnovi hotela Bellevue. 

Montgomery sa Štrokom prijavio slučaj USKOK-u

USKOK ih tereti da su od Gorana Štroka, vlasnika Jadranskih luksuznih hotela, tvrtke u čijem vlasništvu se nalazio hotel, tražili najprije 120 tisuća, a potom 200 tisuća eura kako bi osigurali sve potrebne dozvole. Montgomery je bio član Nadzornog odbora Jadranskih luksuznih hotela i sa Štrokom je 13. lipnja 2007. godine USKOK-u prijavio slučaj. Danas je još jednom pojasnio da sva saznanja ima i od Štroka te da uopće nije sudjelovao u sastancima s optuženicima.

Montgomery je kao svjedok ispitan u istrazi 17. siječnja 2008. godine. Sjeća se iskaza, koji je ipak pročitan radi stranaka. Montgomery je naveo kako mu se Štrok prvi put obratio s pričom o mitu u siječnju 2007. godine nakon što nisu prošli tehnički pregled.

Hipotetsko pitanje

Branitelju prvooptuženog Žeravice bio je posebno zanimljiv Montgomeryjev navod kako su se odlučili slučaj prijaviti nakon što nisu prošli drugi tehnički pregled koji je obavljen u travnju 2007. godine te kako nije siguran bi li slučaj uopće prijavili da su prošli tehnički pregled.

"Zašto niste odmah prijavili i što mislite kada kažete da ne bi prijavljivali da ste prošli drugi tehnički pregled?", zanimalo je branitelja Ive Žeravice.

"Ja nisam bio nadležan za odlučivanje. Vaše pitanje je hipotetsko i na njega ne mogu odgovoriti", zaključio je Montgomery nakon kraćeg elaboriranja koje nije sasvim zadovoljilo obranu.

"Štrok mi je pokazao svoj kasetofon..."

Montgomery je objašnjavao kako on nije imao ni financijske, ni operativne nadležnosti te da je o slučaju sve saznao preko Štroka. 

"Ni on nije znao što da radi pa je odlučio sve snimiti. Pokazao mi je svoj kasetofon za sastanak...", počeo je Montgomery obrazlagati kako se Štrok pripremao za drugi sastanak sa optuženicima.

Odmah je reagirala obrana. "Nemojte snimke, to nas ne zanima, izdvojene su kao nezakoniti dokaz", upozorili su branitelji. Montgomery im je pokušao objasniti to je bitno za priču zbog čega su dva traženja mita iz siječnja i travnja prijavili tek u lipnju...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.