Velika akcija čišćenja u Parku prirode Medvednica: "Važno je da shvatimo da je briga o otpadu zajednički posao svih nas"

Foto: Park prirode Medvednica

''VAŽNO je da shvatimo da je briga o otpadu zajednički posao svih nas. Svatko ima svoje odgovornosti i obaveze, a da bi sustav funkcionirao preduvjet je da svi dosljedno poštuju zakone. S tim ciljem od početka godine provodimo pojačani nadzor nad svim sudionicima u sustavu. Tom akcijom uvodimo red u sustav koji je godinama bio zanemarivan, počeli smo s odlagalištima, a nastavljamo i s ostalima u sustavu'', naglasio je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza tijekom današnje Velike eko akcije čišćenja u Parku prirode Medvednica.

Akcija čišćenja odvijala se na dvjema lokacijama u jugozapadnom dijelu Parka koje su izrazito važne za očuvanje bioraznolikosti - kamenolomu Bizek i livadi Ponikve na kraju Zelene magistrale.

Ponikve su jedinstven primjer vlažne livade na Medvednici, bogate vegetacijom tipičnom za plitke depresije u kojima se u proljeće duže zadržava voda. S obzirom da se radi o krškom polju koje je ujedno i slivno područje špilje Veternice, vodena staništa i vodena fauna špilje Veternice ugrožena su zagađenjem površinskih voda na slivnom području što je posljedica poljoprivredne djelatnosti, odlaganja otpada i drugih oblika zagađenja.

Kamenolom Bizek je vrijedno geološko područje i važan faunistički lokalitet zbog zabilježenih 12 vrsta gmazova i vodozemaca. Kamenolomi privlače velik broj vrsta zbog pogodne izloženosti, bogate strukture i brojnih skloništa te nakupljanja vode.

Kako su priopćili iz resornog Ministarstva, zamjenik ministra iskoristio je posjet Parku kako bi usvojio šišmiša u sklopu programa Javne ustanove Park prirode Medvednica za sve ljubitelje šišmiša. Na području Parka nalazi se špilja Veternica u kojoj živi 14 vrsta šišmiša, a program usvajanja doprinosi njihovoj zaštiti.