Veliki je četvrtak: Papa Franjo Misu večere Gospodnje služi u kaznenom zavodu za maloljetnike "Casal del Marmo"

Foto: Screenshot

VELIKI je četvrtak, spomen Isusove Posljednje večere na kojoj je ustanovio svećenički red i Euharistiju, koju kršćani već više od 2000 godina slave u Svetoj misi. Vjernici se pripremaju za blagdan Uskrsa. Ususret Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu, današnjim danom završava Korizma i počinje Vazmeno trodnevlje.

Četvrtak uoči najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa, slavi se Isusova Posljednja večera, prije muke u Jeruzalemu, kojom se Krist oprostio od dvanaestorice apostola i predvidio da će ga jedan od njih izdati. Isus je na Posljednjoj večeri ustanovio sakrament Euharistije. Blagoslivljajući kruh i vino, pretvorio ih je u sakramentalne znakove, objašnjava teolog Adalbert Rebić.

"Oni prema Isusu više nisu znakovi izbavljenja iz egipatskog sužanjstva, nego postaju trajni znakovi njegove smrti i njegova uskrsnuća. Središte i vrhunac kršćanskog života", ističe Rebić. To je prvi od tri dara koje je Isus na Posljednjoj večeri predao učenicima. Drugi je dar svećeništvo u crkvi, dok je treći simbolička pouka o važnosti bratske ljubavi.

Veliki četvrtak do Mise večere Gospodnje je ujedno i zadnji dan korizme. Na Veliki četvrtak ujutro slavi se Misa posvete ulja na kojoj se posvećuje krizma odnosno ulje za svetu potvrdu te blagoslivlja ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Uvečer na Misi večere Gospodnje, kojom počinje Vazmeno trodnevlje i sjećanje na Isusove posljednje dane i djela, svećenici neposredno podsjećaju na Isusovo pranje nogu apostolima tako što i sami peru noge dvanaestorici muškaraca, takozvanih apostola. Za vrijeme Vazmenog trodnevlja kršćani običavaju suzdržavanje od teških poslova u polju.

Papa Franjo na Veliki četvrtak slavi posvete ulja u bazilici Sv. Petra, a poslijepodne će posjetiti kazneni zavod za maloljetnike "Casal del Marmo", gdje će u 17.30 sati slaviti Misu večere Gospodnje.

Bez obzira na krizu, sve veći broj nezaposlenih, neimaštinu i depresiju u Hrvatskoj, uskrsna poruka je uvijek ista: "Iza svega stoji uskrsnuće kao pobjeda"

Kršćani se Vazmenim trodnevljem pripremaju za Uskrs. "To su tri najsvetija dana u godini", poručuje don Damir Stojić. Bez obzira na gospodarsku situaciju u zemlji i okruženju, don Damir Stojić za Media servis kaže: "Teško je, ali situacija nije očajna".

"Ono što je Isus Krist prošao i što mi kao vjernici 2.000 godina nakon toga prolazimo. Večeras je ta Posljednja večera, čak imamo i obred pranja nogu, ustanovljenje Euharistije. Onda je sutra Kristova muka, patnja i smrt, a u uskrsnu i svetu noć slavimo čin njegovog uskrsnuća", pojašnjava don Stojić.

Bez obzira na krizu, sve veći broj nezaposlenih, neimaštinu i depresiju u Hrvatskoj, uskrsna poruka je uvijek ista: "Iza svega stoji uskrsnuće kao pobjeda".

"Teško je, ali nije očajna situacija. I zapravo to je ta uskrsna poruka. Ne boj se. Ja se pitam jel bilo bolje recimo 1991., ili '71. ili '81., ono, kad čovjek objektivno gleda, kad su to bila dobra vremena. Mislim da su vremena uvijek teška, no međutim, radi se o čovjekovom srcu i zato za kršćana nema krize", poručuje don Damir Stojić, koji drži mise nedjeljom u podne u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu. Dolaze uglavnom mladi, a svaku nedjelju se traži mjesto više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.