Veliki požar u Ininoj rafineriji u Urinju: "Ugrožavaju se okoliš i zdravlje ljudi"

Ilustracija: Screenshot YouTube (jedan od ranijih požara u Urinju)

NOĆAS oko 22.30 sati u Ininoj rafineriji u Urinju kraj Rijeke buknuo je požar. Vatra je planula u glavnom pogonu za preradu nafte.

Isprva ga je gasilo 12 rafinerijskih vatrogasaca s 3 vozila, ali nisu bili u stanju sami staviti požar pod kontrolu te su im u pomoć priskočili vatrogasci riječke Javne vatrogasne postrojbe.

Dolaskom njih 16 i dodatnih 6 vozila, nakon gotovo 2 sata borbe s vatrom, požar je ugašen.

"Nema opasnosti od toksičnih plinova"

"Prva informacija o događaju došla nam je u 22.28, nakon čega smo zaprimili i službeni zahtjev za pomoći od strane rafinerijskih vatrogasaca. Požar je lokaliziran u 23.58, a ugašen u 01.08 gdje smo veliku pozornost usmjerili prema hlađenju kompletnog sistema", rekao je zamjenik zapovjednika riječke Javne vatrogasne postrojbe Dario Gauš.

"Za vrijeme trajanja gašenje imali smo povoljan vjetar koji je produkte sagorijevanja usmjeravao prema moru. A nakon stavljanja požara pod kontrolu toksičnih plinova zapravo nije ni bilo. Sama sanacija požarišta je krenula odmah, tako da s te strane nema nikakvih opasnosti", kaže Gauš.

Iz Operativno-komunikacijskom centra PU primorsko-goranske kažu da, prema trenutnim informacijama, nema zagađenja okoliša.

Ovo nije prvi put da gori u postrojenju - požara u Urinju je bilo i ranijih godina.

Ina: Provodi se hlađenje sustava i pripreme za sanaciju oštećene opreme


"U nedjelju u 22.15 sati došlo je požara na Postrojenju za primarnu destilaciju u Rafineriji nafte Rijeka, uzrokovanog propuštanjem atmosferskog ostatka na pumpi na dnu kolone za destilaciju spomenutog postrojenja.  U pravovremenu intervenciju vatrogasne postrojbe riječke rafinerije uključila se i Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke, nakon čega je požar stavljen pod kontrolu i ugašen.
 
Pri gašenju požara dva Inina vatrogasca zadobila su lakše ozljede te su odmah medicinski zbrinuti. O događaju su obaviještena sva nadležna tijela, a požar nije imao utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi. Procjena štete bit će poznata nakon očevida koji je u tijeku. U Rafineriji se trenutno provodi hlađenje sustava i pripreme za sanaciju oštećene opreme. Opskrba tržišta Ininim gorivima ni na koji način nije ugrožena ovim incidentom, dok sigurnost zaposlenika za vrijeme trajanja požara nije bila dovedena u pitanje", stoji u priopćenju Ine.

Direktor rafinerije: Još je prerano za procjenu štete od požara

''Samo postrojenje je u tom incidentu automatski ugašeno. Trenutno je u tijeku hlađenje postrojenja, očevidi. U kontaktu smo sa svim relevantnim službama - policijom, inspektoratom, koji su na terenu. Malo je rano govoriti o nekakvim procjenama štete, jer moramo sve tijekom ovoga tjedna s istražnim timom obaviti i vidjeti što dalje'', rekao je direktor rafinerije Igor Šepić za Media servis.

Policija: Uzrok požara je tehnički kvar

"Policijski službenici i protupožarni inspektor Policijske uprave primorsko-goranske danas su obavili očevid požara koji je izbio sinoć oko 22.15 sati u jednom od postrojenja rafinerije nafte na području Urinja. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je uzrok požara tehničke naravi. Materijalna šteta bit će utvrđena naknadno", izvijestili su oko 13.40 sati iz PU primorsko-goranske.

Eko Kvarner: Ovo je samo zadnji u nizu učestalih incidenata


U udruzi Eko Kvarner, međutim, upozoravaju kako je riječ o zadnjem u nizu učestalih incidenata u Urinju. Vjeran Piršić tvrdi da je jedan od razloga redovito pokretanje i zaustavljanje proizvodnje, odnosno premali kapacitet prerade.

''S druge strane, u Općini Kostrena s kojom jako puno surađujemo, vidljivo je da je broj incidenata koji izlaze van prostora rafinerije učestao. Neki dan je bilo zagađenje mora. Dakle, osim mjernih stanica koje su trenutno pod kontrolom Primorsko-goranske županije i koje uredno primjećuju permanentna zagađenja, koja sigurno ugrožavaju ne samo okoliš nego i zdravlje ljudi, postoji niz malih zagađenja koja se ne registriraju mjernim stanicama. Više puta smo zvali inspekciju zaštite okoliša, no ona se prešućuju'', upozorava Piršić.

Stoga smatra preuranjenima izjave kako zbog incidenta nije bilo štetnih posljedica po okoliš i stanovništvo, koje iščekuje dugo obećavani dovršetak modernizacije rafinerije. Igor Šepić, direktor rafinerije, za Media servis o tome kaže:

''To je u tijeku. Negdje na jesen očekujemo konačni koncept modernizacije, znači druge faze Rafinerije nafte Rijeka, te dogovore za daljnje korake u tom cijelom postupku. Zasada radimo, i dalje imamo planove, tako da sve drugo će se dogovarati tijekom vremena, kako bude išla prilagodba Ine tržištu i tržišta Ini'', naveo je Šepić.

Napominje kako su učestala spominjanja navodno skorog zatvaranja pogona u Urinju isključivo spekulacije, te da sinoćnjim incidentom nije ugrožena opskrba tržišta Ininim gorivima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.