Veliko istraživanje rodne jednakosti: Hrvatska na 55. mjestu prema ženskim pravima

Foto: Shutterstock

INDEKS razvoja prema rodu (GDI) pokazao je popis zemalja koje su najmanje, odnosno najviše sklone poštivanju i razvoju ženskih prava.

Istraživanje ukupno 142 zemlje temeljilo se na četiri kategorije, tj. razlike između žena i muškaraca: u ekonomskim prilikama i sudjelovanju u ekonomiji, stupnju obrazovanja, stupnju političkih prava i zdravlju, tj. očekivanom životnom vijeku.

Skandinavske zemlje dominiraju ove godine na listi kad je riječ o visokom stupnju prava žena. Na Islandu se drugu godinu za redom bilježi najmanja razlika između spolova, a taj trend slijede Finska, Norveška, Švedska i Danska.

Evo popisa prvih deset zemalja prema rodnoj jednakosti:



Hrvatska na 55. mjestu, odmah iza susjedne Srbije

Hrvatska je prema ukupnom indeksu na 55. mjestu, odmah iza susjedne Srbije, a gotovo jednako, na 56. mjestu, nalazimo se na indeksu političkih prava žena. Prema sudjelovanju i prilikama u ekonomiji smo na 65. mjestu, kao i prema stupnju obrazovanja.

U smislu očekivanog životnog vijeka i zdravstvenog stanja smo na 37. mjestu.

Amerikanke dobro stoje s plaćama, ali ne i političkim pravima

Zanimljivo je da su Sjedinjene Američke Države, iako im razlika između plaća kod žena i muškaraca nikada nije bila manja, na četvrtom mjestu prema ekonomskim prilikama i sudjelovanju u ekonomiji. Žene su u SAD-u zauzele 55 posto profesionalnih i tehnoloških radnih mjesta.

S druge strane, SAD je ispod prosjeka kada se pogleda politička prava i nalazi se na 54. mjestu, budući da žene zauzimaju samo 18 posto zaposlenika u zakonodavnim tijelima, i činjenice da u ovoj zemlji nikada nisu imali ženu kao predsjednicu.

Detaljan prikaz svih zemalja uključenih u istraživanje pogledajte u dokumentu koji je objavio World Economic Forum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.