Vi ste to platili: Saznajte tko je sve (besplatno) ljetovao u državnim vilama na Brijunima i Hvaru!

Foto: Pixsell, Ronald Goršić/Cropix

LJETOVANJA najviših hrvatskih i stranih državnih dužnosnika u vilama u državnom vlasništvu plaća se iz državnog proračuna, odnosno - iz džepova građana. Da ne bi više bilo dvojbi o tome jesu li privatno ili službeno u nekoj od državnih vila, Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ih je 1. kolovoza ove godine oslobodio plaćanja bez obzira na povod i svrhu njihova boravka ondje.

Prema Vladinoj Odluci o korištenju rezidencijalnih objekata od 26. srpnja prošle godine, ukupno osam lokacija za odmor imaju pravo koristiti predsjednik, premijer te predsjednik Sabora, ali i svi oni koje ova trojica najviših hrvatskih dužnosnika odluče tamo ugostiti. Korištenje državnih vila može se odobriti i za promicanje kulturnih, gospodarskih i drugih interesa Hrvatske, ali u tom slučaju korisnici plaćaju svoj boravak ondje.

Prema najnovijem cjeniku, koji datira od 1. kolovoza, boravak u apartmanu zgrade Visoka u Zagrebu stoji 600 kuna po danu, vile na Brijunima može se unajmiti isključivo u cijelosti i to - vile Jadranka, Brijunka i Bijelu vilu po cijeni od 10.000 kuna po danu, a vilu Galija za 3.500 kuna. U Kaštelu na Brijunima boraviti se može u apartmanu 1. kategorije za 500 kuna, 2. kategorije za 400 kuna te sobi za 250 kuna po danu. Hvarska vila Kovač, omiljeno mjesto premijera Zorana Milanovića, odobri vam li država njeno korištenje stoji 4.000 kuna po danu.

Time je poništena ranija Odluka o visini naknade za korištenje rezidencijalnih objekata u vlasništvu Republike Hrvatske, koja je datirala od 8. srpnja, a kojom su, ovisno o tome je li riječ o privatnim ili službenim potrebama, postojale različite cijene najma. Ipak, i taj cjenik je izuzimao predsjednika, premijera i predsjednika Sabora od svih plaćanja. Prema ranijem cjeniku se apartman u zgradi Visoka, isključivo za službene potrebe, moglo unajmiti za također 600 kuna po danu, brijunske vile Jadranku, Brijunku i Bijelu vilu moglo se unajmiti i djelomično - za službene potrebe apartmani 1. kategorije stajali su 600 kuna, 2. kategorije 400 kuna, sobe za prateće osoblje 250 kuna, a sobe u pomoćnim objektima u Bijeloj vili 180 kuna po danu. Vile Jadranka i Brijunka unajmljene u cijelosti za osobne potrebe stajale su 10.000 kuna, a vila Galija 3.500 kuna po danu. U Kaštelu na Brijunima cijene apartmana ovisile su o tome je li riječ o službenim ili osobnim potrebama - za apartman 1. kategorije je trebalo izdvojiti 500 kuna za službene, a 1.000 kuna za osobne potrebe; za apartman 2. kategorije za 400 kuna za službene te 750 kuna za osobne potrebe; a za sobu 250 kuna za službene, a 500 kuna po danu za osobne potrebe. Vilu Kovač na Hvaru također se nije moralo iznajmiti u cijelosti ako je bila riječ o službenom boravku pa je tako apartman 1. kategorije stajao 500 kuna, a dvokrevetna soba 1. kategorije 250 kuna po danu, dok je najam cijele vile za osobne potrebe iznosio također 4.000 kuna po danu.

Tko je sve od državnih dužnosnika (domaćih i stranih) iskoristio ovog ljeta pravo na ljetovanje u nekoj od državnih rezidencija, u kojoj, u kojem terminu i kolike su naknade/troškovi za svakog pojedinog dužnosnika te po kojem se cjeniku vršio obračun (s obzirom da je novi cjenik stupio na snagu usred ljetne sezone - 1. kolovoza 2013. godine)? Je li osim državnih dužnosnika državne rezidencije koristio još netko, koje rezidencije, u kojem terminu i uz koju ukupnu naknadu?

"U lipnju 2013. su koristili:
- Vila Jadranka i vila Kaštel: 7. do 9. lipnja predsjednik Irske Michael Daniel Higgins

U srpnju 2013. su koristili:
- Bijela vila: 19. do 21. srpnja i 26. do 28. srpnja gost predsjednika RH (nije navedeno o kome je riječ, op.a.)
- Vila Kaštel: 1. do 31. srpnja četiri apartmana u desnom krilu, kazalište Ulysses

U kolovozu 2013. su koristili:
- Vila Jadranka: 1. do 15. kolovoza predsjednik Slovačke Ivan Gašparović
- Vila Kaštel: 1. do 31. kolovoza četiri apartmana u desnom krilu, kazalište Ulysses.

Za boravke do 1. kolovoza se koristio stari cjenik, a od 1. kolovoza se ukida podjela boravka na službeni i privatni, čime se stari cjenik prestaje koristiti. Kazalište Ulysses od 1. kolovoza plaća po novom cjeniku jer su korisnici rezidencija sukladno točki III. Odluke o korištenju rezidencijalnih objekata", odgovorili su iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) na Indexov upit.

Jesu li navedeni dužnosnici sami platili troškove najma i boravka u rezidencijama ili je to plaćeno novcem iz proračuna?

"Svi navedeni dužnosnici su bili službeni gosti predsjednika Republike Hrvatske. Troškovi njihovog boravka u službenim rezidencijama se podmiruju iz stavke održavanja službenih rezidencija", odgovaraju iz DUUDI-ja.

Milanovićevo ljetovanje na Hvaru zaboravili staviti na popis korištenja državnih vila

Budući da su se na popisu našle samo vile na Brijunima, ali ne i Vila Kovač na Hvaru, u kojoj je premijer Zoran Milanović s obitelji na godišnjem odmoru boravio od 5. do 18. kolovoza, a koristio ju je i za "predah" od obaveza tijekom srpanjskih vikenda, upitali smo DUUDI gdje je Milanović nestao s popisa?

"Evidencija je rađena na temelju službenih odobrenih zahtjeva koje sektoru rezidencijalnih objekata pošalje predstojnik Ureda premijera RH, koji je zadužen za zahtjeve i njihovo odobravanje", stoji u odgovoru DUUDI-ja.

Iako i oni imaju pravo besplatno koristiti državne rezidencije za odmor, predsjednik RH Ivo Josipović i predsjednik Sabora Josip Leko to pravo ove godine nisu iskoristili. Predsjednik Josipović već tradicionalno svake godine provede godišnji odmor u obiteljskoj kući u Baškoj Vodi.


Je li slučajnost što je do izmjene cjenika došlo baš uoči godišnjeg odmora premijera Zorana Milanovića?


"Cjenik je izmijenjen u kolovozu 2013. godine jer je stavka rezidencijalnih objekata nakon što ju je preuzeo DUUDI ponovno postala stavka državnog proračuna. Do 1. kolovoza 2013. državne rezidencije su bile pod upravljanjem Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) koja nije bila korisnica državnog proračuna. Stupanjem na snagu novog Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, AUDIO je ukinut, a nadležnost upravljanja rezidencija je prešla na DUUDI.

Kao što i samo ime kaže, državne rezidencije, kao i svuda u svijetu, postoje da bi ih koristili državni dužnosnici, kako domaći, tako i inozemni. Troškovi njihovog održavanja (kao i bilo koje druge zgrade u vlasništvu RH) su na teret državnog proračuna. Stoga više nije bilo potrebe da se boravak kategorizira kao privatni ili službeni. Državne rezidencije nisu hoteli da bi imali svoju cijenu noćenja, niti im je svrha komercijalna (da zarađuju). Odlukom je određeno tko ima pravo koristiti i pozivati druge državne dužnosnike da u svojstvu njegovog gosta odsjedaju u rezidencijama. Jedina je iznimka točka III. i zato je za nju ipak napravljen cjenik jer se ne radi o državnim dužnosnicima", odgovaraju iz DUUDI-ja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.