Vice John Batarelo: Referendum o braku je veliki korak za hrvatsku demokraciju

Foto: Narodne novine

PREDSJEDNIK udruge Vigilare Vice John Batarelo izjavio je danas da su konzervativne udruge, uz poticaj i podršku tisuća njihovih podupiratelja, kao i 750.000 građana koji su zatražili referendum o braku, odlučile reći "dosta" nasilnicima i njihovim lažima i manipulaciji, poručivši da je referendum veliki korak za hrvatsku demokraciju.

"Do sada smo šutjeli i u nevjerici promatrali lijeve aktivističke udruge, državne vlasti i neke medije koji su se udružili u pothvatu obmanjivanja javnosti i krivotvorenja stvarnosti", rekao je Batarelo na konferenciji za novinare.

Zrela demokratska društva prihvaćaju da različite strane o određenim temama različito razmišljaju, pa je normalno za očekivati da postoje oni koji podržavaju referendumsko pitanje i oni koji su protiv njega.

"Strana koja se protivi ne samo referendumskom pitanju već i samoj činjenici da je uopće došlo do referenduma, neprestano koristi plitke parole, ad hominem napade i klevete", ustvrdio je Batarelo.

Ocijenio je da "situacija pomalo podsjeća na teroriziranje djece u školama i vrtićima od 'popularnijih i moćnijih'", a "sinkronizirana manipulacija stvorila je stanje histerije u hrvatskom društvu".

Batarelo je u ime konzervativnih udruga osudio koordinirani pokušaj blaćenja i diskreditiranja, ne samo referenduma nego i konzervativizma, odnosno promocije tradicionalnih vrednota.

Optužio je za manipulaciju neke udruge okupljene oko Platforme 112, koje primaju novac iz državnog proračuna (za 2012. više od 2,5 milijuna kuna), a građanima koji ih financiraju iznose "gnjusne laži, primjerice da je referendum o braku usmjeren protiv nekih navodnih manjinskih prava".

"Tražimo odgovornost Vladinih političkih dužnosnika koji u dobrim starim manirama totalitarnih režima izgovaraju laži, uvrede i klevete. Pozivamo političare da se drže Kodeksa dobre prakse za referendum kojeg je 2007. donijela Venecijanska komisija Vijeća Europe", rekao je Batarelo.

Od HRT-a je zatražio da objektivno prikazuje činjenice i informira građane o referendumu jer je profesionalno praćenje koje je organizirala udruga Vigilare pokazalo da je značajan postotak medijskih priloga otvoreno negativno usmjeren protiv referenduma o braku (32 posto). Zatražio je i od privatnih medijskih kuća da ostanu objektivne te osudio otvoreni navijački stav uredništva nekih dnevnih novina.

Osudio je i prijetnje smrću poslane preko interneta studentskom kapelanu u Zagrebu don Damiru Stojiću, te zatražio od Državnog odvjetništva da što prije otkrije počinitelja.

"Želimo i tražimo da se u vremenu koje predstoji referendumu koriste razumni i utemeljeni argumenti o temi braka", poručio je Batarelo.

Predsjednik Centra za obnovu kulture Stjepo Bartulica ustvrdio je da referendum o braku nije usmjeren protiv nikoga i ne ugrožava ničija prava. Da je drugačije, Ustavni sud bi se zasigurno usprotivio, no on je slijedio praksu Europskog suda za ljudska prava koji je više puta potvrdio da brak nije temeljno ljudsko pravo, kaže Bartulica.

Sociolog Slaven Letica ocijenio je kako je velika uloga i šansa medija da doprinesu smirivanju stanja te se založio za poštivanje Kodeksa dobre prakse za referendum, poglavito kod vladajućih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.