Vinka Cetinski kazneno prijavila državnog odvjetnika: "Putigna pogoduje Končaru"

Foto: Hina

VINKA i Mirko Cetinski podnijeli su kaznenu prijavu protiv Eddyja Putigne, zamjenika županijske državne odvjetnice u Puli, zbog, kako navode, zlouporabe položaja u predmetu Končar-Cetinski. Kako prenosi iPress, u prijavi upućenoj glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu navodi se da Putigna koristi svoj položaj kako bi pogodovao Danku Končaru, koji je obitelj Cetinski prijavio za prijevaru veću od 100 milijuna kuna, a čime se državno odvjetništvo bavi već četiri godine.

U prijavi se navodi kako je Putigna pritiskao porezne službenike, dogovorio promjenu iskaza Drage Radolovića u vezi s Končarevim mitom Ivi Sanaderu te sredio da se, uz naručenu medijsku pratnju, Mirka i Vinko Cetinski nedavno privedu u lisicama na ispitivanje, zatraživši 30-dnevni pritvor, što je sudac istrage odbio.

Putignu se optužuje da je višekratno pozivao službenike riječke Porezne uprave M. G. i S. J.,  zadužene za provjeru imovine bračnog para Cetinski, u prostorije ŽDO u Puli, gdje im je rečeno da bi trebali dokazati da su Vinka i Mirko Cetinski pokrali Končara, o čemu je M. G. posvjedočila u iskazu Službi za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Rijeka.

U prijavi se navodi i kako je Putigna, kako bi zaštitio Končara od kaznenog progona zbog podmićivanja tadašnjeg premijera Sanadera sa 2 milijuna eura, omogućio Radoloviću promjenu iskaza nakon što je ovaj postigao nagodbu s Končarom, dopustivši mu, bez potpitanja, da ustvrdi da je navedenih 2 milijuna otišlo na Radolovićev privatni račun u Austriji, sa svrhom "razvijanja projekata".

Zbog svega navedenog je zatražena trenutna suspenzija Eddyja Putigne i hitno kazneno postupanje.

"Provjeravaju i grobara, kao da mi majka nije nažalost pokojna, nego negdje u ilegali slavi 102. rođendan"

Kako prenosi iPress, u privitku prijavi je Vinka Cetinski dostavila i opsežnu predstavku o kršenju ljudskih i građanskih prava nje i njene obitelji, koja je upućena i na niz europskih adresa. Između ostalog je, kako bi prikazala metode kojima se služe u pulskom državom odvjetništvu, ukazala na dio istrage vezan uz njenu pokojnu majku. Naime, kako dio imovine Vinke Cetinski potječe od nasljedstva, u odvjetništvu "kopaju" po davnoj prošlosti ne bi li, navodi se, iskopali nešto što bi moglo pomoći u daljnjem progonu obitelji Cetinski.

"Po drugi je put, ovoga puta mrtvu, siluju, narušavajući mir pokojnice, koja je daleke 1947. godine bila silovana od jugoslavenskog oficira, mog biološkog oca, jer im navodno nije jasno kako je rođena Talijanka ostala u Jugoslaviji sa statusom stalno prebivajućeg stranca. Umjesto skupih putovanja u Italiju, Putigna i njegovi istraživači su o obiteljskim okolnostima mogli pitati mene, kad je već moja biografija postala dio spisa, ali oni čak provjeravaju i grobara, kao da mi majka nije nažalost pokojna, nego negdje u ilegali slavi 102. rođendan", navodi Vinka Cetinski.

Državnoodvjetničkog maltretiranja, kako se navodi, nije bila pošteđena ni živa majka Mirka Cetinskog, koju, iako je u dobi od 87 godina i teško bolesna, traže da u jutarnjim satima iz Rovinja dođe u Rijeku, bez odvjetnika, dati iskaz protiv vlastitog sina i snahe.

Odbijeno pritvaranje Cetinskih


Podsjetimo, proteklog je tjedna Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci odbacilo žalbu Uskoka na ranije odbijen prijedlog određivanja istražnog zatvora supružnicima Cetinski, koje se sumnjiči za krivotvorenje isprava i poticanje dvoje riječkih poreznika na zloporabu ovlasti.

Podsjetimo, sudac istrage je Vinku i Mirka Cetinski te dvoje poreznih inspektora nakon ispitivanja, krajem srpnja, pustio da se brane sa slobode. USKOK je njihovo zadržavanje u istražnom zatvoru tražio zbog sprječavanja utjecaja na svjedoke, a za porezne inspektore i zbog opasnosti ponavljanja djela.

Dvoje poreznih inspektora sumnjiči se da su od 29. kolovoza 2011. do 12. srpnja ove godine, na traženje supružnika Cetinski, neosnovano prihvaćali njihove izjave i predočenu dokumentaciju tijekom poreznog nadzora. Taj nadzor je proveden kako bi se utvrdilo postoji li razlika između vrijednosti imovine Cetinskih i dokazanih izvora sredstava za njeno stjecanje. USKOK je utvrdio da su porezni inspektori temeljem nevjerodostojnih i krivotvorenih oporuka, darovnica i raznih potvrda, neosnovano prihvatili kao zakonite prihode imovinu Cetinskih od najmanje 24 milijuna kuna te vlasništvo nad nekretninama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.