Višegradom se orile četničke pjesme, sve oblijepili plakatima ratnog zločinca Ratka Mladića

NAKON otvorenih protesta zbog postavljanja spomen obilježja žrtvama genocida na mezarju Stražište u Višegradu, nastavljaju se provokacije bošnjačkih povratnika u tom gradu, javlja agencija Anadolija, koja izvještava i kako se jučer tijekom cijelog dana na relaciji Višegrad - Dobrun kretalo vozilo iz kojeg su putem ozvučenja lokalni Srbi pozivani na protestni skup koji će se održati večeras na Trgu palih boraca u Višegradu s početkom u 20 sati.

Tom prilikom na ozvučenju su puštane i četničke pjesme te "Marš na Drini" i srpska himna "Bože pravde", a u međuvremenu su Višegrad i okolna mjesta izlijepljeni plakatima ratnog zločinca Ratka Mladića. Srpski radikali prosvjedni skup organiziraju jer "zlonamjerna i neosnovana kvalifikacija genocida, kako je napisano na spomeniku, posebno vrijeđa srpski narod i šalje loše poruke za budući život na ovim prostorima".

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata", kaže da je čula četničke pjesme koje su puštane preko razglasa i ističe da iza svega stoje iste snage koje su 1992. godine pokrenule genocid u Višegradu, genocid na čije spominjanje se, dodaje ona, danas bune.

"Osjećamo se užasno. Sve me je posjetilo na vrijeme od prije 20 godina, uoči krvavog Kurban Bajrama 1992. godine kada su nam, također, putem ozvučenja poručivali da će uskoro dijeliti `najveće kurbansko meso`. Sve je ličilo na tu godinu kada su nas ovdje klali, ubijali i silovali. Ja sam u znak protesta poderala sve plakate Ratka Mladića na koje sam jučer naišla. Ne mogu više ovo proživljavati. Ovo je užas! Povratnici se osjećaju nesigurnima. Na večerašnjim prosvjedima može se svašta dogoditi. Ako se napiju, a što je uobičajeno za ovakve skupove, može biti svašta", kaže Hasečić za agenciju Anadolija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.