Vlada odgodila primjenu Zakona o javnim ovršiteljima: "Nije potrebna paradržava i outsourcanje"

VLADA je na današnjoj sjednici još jednom odgodila primjenu Zakona o javnim ovršiteljima. Čeka se, naime, mišljenje Europske komisije koje bi trebalo stići za tjedan dana. Mišljenje je ove Vlade da je zakon nepotreban jer da se ovrhe mogu provoditi u okviru pravosudnog sustava.

"Naš stav je da pored države nije potrebna još paradržava i outsourcanje temeljnih funkcija države"

"Naš stav je da pored države nije potrebna još paradržava i outsourcanje, kako se kaže, temeljnih funkcija države i kod toga ostajemo", izjavio je Milanović.

Podsjetimo, ministar pravosuđa Orsat Miljenić dolaskom na vlast odmah je stopirao HDZ-ov zakon kojim su uvedeni javni ovršitelji, a koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja ove godine. Umjesto nesuđenih javnih ovršitelja prema prijedlogu zakona ovrhe će provoditi sudski ovršitelji, a pljenidbama su obavezni prisustvovati ovrhovoditelji. Budući da su ovrhovoditelji uglavnom odvjetnici, Udruga javnih ovršitelja kritizirala je predložene izmjene, rekavši da ministar njima pogoduje svojim dojučerašnjim kolegama, a on odgovorio da se javni ovršitelji bune jer su očekivali veću zaradu.

Zakonske izmjene predviđaju i da se sustav provedbe ovrhe na novčanim sredstvima putem Fine, uveden 1. siječnja ove godine, proširi i na sudske presude i sudske nagodbe koje glase na novčana potraživanja. Drugim riječima, prekršajne i novčane kazne će se naplaćivati preko Fine. Ako građanin ne plati kaznu u roku sud će presudu dostaviti Fini koja će naplaćivati kaznu, a računi će biti blokirani dok se kazna ne naplati.


Mimica i Pusić: Sve će biti u redu s Ovršnim zakonom

"Sve će biti u redu s Ovršni zakonom", poručili su uoči današnje sjednice Vlade potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Trebat će još neko vrijeme i to možda čak još nekoliko mjeseci da dobijemo konačni stav Europske unije napisane na papiru. A ono što je njihov opći stav će biti u osnovi pozitivan. Prema tome, zbilja ne možemo govoriti o kritikama Europske komisije na ovršni zakon", kaže Mimica.

Pusić kaže da je upoznata s kritikama Europske komisije, ali poručuje da neće biti problema. "Jedini kriterij je da funkcionira. Dakle, da bude efikasan u provođenju sudskih odluka. To je cilj, a argumenti koji pokažu koji je model najefikasniji, bit će prihvaćeni i sve će biti u redu, ne brinite", istaknula je Pusić.

Mimica je komentirao i to što je ministar pravosuđa Orsat Miljenić za vrijeme rada u odvjetničkom uredu preuzimao neke ovršiteljske usluge. Mimica kaže da se tu ne radi o sukobu interesa. "Svatko je u životu nešto prije radio, važno je da je s tim ranijim poslovima raskinuto i prekinuti, te dovršeno na način koji zakon o sprječavanju sukoba interesa predviđa. Ministar Miljenić je napravio upravo to što je od njega zakoni traže od njega i u tom slučaju ne vidim sukob interesa", zaključio je Mimica.

Raspravljalo se i o vodi i o Ini


Uz odluku o nabavnim kategorijama, premijer se kratko osvrnuo na vodu koja se pije u Vladi. Rekao je kako se na vladinom stolu izmijenilo nekoliko brendova te poručio. "Mi to radimo već pola godine i tu kršimo zakone i neka načela. Prema tome, čak i ako ne promijenite nabavne kategorije ovdje će od sljedeće sjednice Vlade biti bokali vode. Hrvatska ima deset punjača vode. Prema tome, ili ćemo ih vrtiti sve ili ćemo u ovom javnom prostoru biti korektni prema svima. Neka se ne ljute prijatelji iz jedne tvornice, a sigurno se ljute", istaknuo je premije.

Donesena je i odluka da će se dobit od Ine od gotovo dvije milijarde kuna, od čega bi se jedna milijarda mogla zadržati u budžetu, zadržati u Ini uz uvjet reinvestiranja. Premijer se osvrnuo i na političare u Nadzornom odboru Ine i rekao da je pravo i obveza vlasnika da bude informiran. "Najlakše je imenovati trećeg", rekao je Milanović i naglasio da sukoba interesa nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.