Volkswagen se oporavlja: Uoči imenovanja novog direktora dionice porasle za više od 4%

Foto: 123rf

DIONICE njemačkog automobilskog diva Volkswagena jutros su na frankfurtskoj burzi skočile za više od 4%, uoči očekivanog imenovanja novog generalnog direktora kompanije, javlja Tanjug.

Nadzorni odbor VW-a, koji se sastoji od 20 članova i ima ovlasti da angažira i otpušta čelne ljude kompanije, trebao bi danas imenovati novog generalnog direktora nakon što je Martin Winterkorn prije dva dana podnio ostavku na dužnost zbog skandala oko lažiranja stvarnog nivoa zagađenja zraka.

Dionice Volkswagena u protekla dva dana blago su se oporavile od nezapamćenih gubitaka sa početka tjedna, a jutros su skočile na 117 eura u prvih nekoliko minuta trgovanja, što je porast za 4,3% u odnosu na cijenu koliku su imale za vrijeme jučerašnjeg zatvaranja burze.

Direktor Volkswagenove filijale Porsche, 62-godišnji Matthias Müller je favorit za funkciju generalnog direktora Volkswagena, ali se u Njemačkoj također spominju i neki drugi kandidati kao što su direktor Audija Rupert Stadler, zatim relativno novi član VW-a koji je prethodno radio za BMW Herbert Diess i šef VW-ovog odjeljenja za komercijalna vozila koji je nedavno došao iz Daimlera Andreas Renschler.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.