Vrbanac: "Merčepovci" na vukovarskom ratištu nisu bili dovoljno kvalitetni

Foto: Hina

ZAMJENIK zapovjednika, a kasnije i zapovjednik operativne grupe Vukovar-Vinkovci-Županja Vinko Vrbanac kazao je na suđenju Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin nad civilima, da ne zna ništa o navodnim likvidacijama i mučenjima na području Pakračke Poljane, ali se prisjetio da je postrojba koju su nazivali "Merčepovcima" u jesen 1991. bila na vukovarskom ratištu s kojega je otišla nakon neuspjele akcije vraćanja nekih sela pod hrvatsku kontrolu.

"Ta postrojba je otišla s tog terena 18. ili 19. studenog nakon što nije uspjela operacija vraćanja sela u tom području pod našu kontrolu. Ja mislim da su oni sudjelovali u tome, ali očito nisu bili dovoljno kvalitetni", posvjedočio je Vrbanac u petak na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a

Ustvrdio je i da 'Merčepovci' nisu bili predviđeni za sudjelovanje u posljednjim probojima za Vukovar.

"Što se tiče proboja za Vukovar u listopadu i u studenome, znam da su se radi toga prikupljale postrojbe HV, MUP-a i HOS-a. Znam da su se u jednom trenutku na dijelu bojišta prema Spačvi i Njemcima, dakle na južnom dijelu bojišnice, pojavili pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a, znam da su ih nazivali 'Merčepovcima', a potpali su pod zapovjedništvo Tomislava Madija zvanog 'Čikago' koji je na tom području zapovijedao postrojbama HOS-a. Ja ne znam zašto su pripadnike te pričuvne postroje nazivali 'Merčepovci', u svakom slučaju ta postrojba nije bila predviđena za sudjelovanje u proboju za Vukovar, prema zapovjedi koju je napisao zapovjednik te operativne zone", kazao je Vrbanac.

Pojasnio je da je zapovjednik tada bio Mile Dedaković, koji je s padom Vukovara otišao s dužnosti, nakon čega je Vrbanac postao zapovjednik operativne zone. No, Vrbanac kaže da ni kao zapovjednik sa sjedištem u Vinkovcima nije viđao Merčepa, iako je njegov ured bio u istoj zgradi kao i sjedište policije.

Maskirne odore kakve je imala i Hrvatska vojska


U sudnici je ispitana i Nevenka Zec, čiji je suprug navodno odveden u Pakračku Poljanu i nikada se nije vratio. No, svjedokinja je kazala tek da su joj supruga odveli ljudi u maskirnim odorama kakve je imala i Hrvatska vojska te da ona zbog straha nikada nije otišla u Pakračku Poljanu.

Suđenje se ispitivanjem novih svjedoka nastavlja 27. siječnja 2015.

Merčepa se kao zapovjednika pričuvnog sastava MUP-a tereti za pljačku, odvođenja i ubojstva srpskih civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja, no on tvrdi da nije kriv i poriče da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.