Vukojević: Tuđman je 1993. dobio izvješće o 69 hrvatskih iseljenika koje je likvidirala Udba

Screenshot: HRT

SUĐENJE pripadnicima jugoslavenskih i hrvatskih obavještajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu nastavljeno je svjedočenjem nekadašnjeg člana Komisije za istraživanje komunističkih zločina Vice Vukojevića.

"Udba je ubila 69 političkih emigranata, neki su oteti i nestali," rekao je Vukojević te dodao kako je o tome 1993. podnio izvješće tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu.

Prema njegovom svjedočenju, glavnu ulogu u likvidacijama imao je Savez komunista Jugoslavije. "Udba je izvršavala naredbe komunističke partije", naglasio je Vukojević i sucu Dausteru opisao tijek postupka od naredbe do izvršenja ubojstava hrvatskih emigranata, prenosi HRT.

Na konkretno pitanje o ubojstvu hrvatskog disidenta i poduzetnika Stjepana Đurekovića, Vukojević je rekao da je "vrhovni operativac Čolak naredio Perkoviću da nabavi ključ Đurekovićeve tiskare ... i tako je počelo".

Svjedok je pritom sugerirao da je ubojstvo Đurekovića mogao narediti Mika Špiljak koji je od 15. svibnja 1983. do 15. svibnja 1984. bio predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.