Washington Post: Uvjeti iskupljenja oživjeli sliku "okrutne Njemačke"

Foto: Hina

STROGO uvjetovanje pomoći Grčkoj na kojem inzistira Njemačka narušava njezin moderni imidž. Nakon desetljeća u kojima se nacija odmicala od nacističke prošlosti i poistovjećivala s globalnim pacifizmom, borbom protiv klimatskih promjena i kulturom mladih, posljednji dani u kojima kancelarka Merkel inzistira na, za sve veći broj kritičara, ponižavajućim i neodrživim mjerama štednje oživljavaju sliku "okrutne Njemačke", ocjenjuje Washington Post.

Na Twitteru se nakon nedavno postignutog sporazuma rasplamsao hashtag #Boycottgermany, dok društvenim mrežama kruže karikature "Angele Lecter" koja po uzoru na Hannibala Lectera iz filma "Kad jaganjci utihnu" proždire EU. Podjednaku baražu kritika i satire uživa i njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, jedan od najžešćih tvrdolinijaša u pregovorima s Grčkom. Karikatura koja prikazuje Schäublea kao terorista Islamske države spremnog da nožem presudi Grčkoj dominira društvenim mrežama.

"Katalog okrutnosti"

Osude strogog pristupa dužnicima nalaze put i do mainstream medija, tako Daily Mail piše da su se Grci predali mjerama štednje "uz njemački pištolj prislonjen o glavu", a francuski dnevnik Le Figaro da bi "uvjeti nametnuti malenoj članici u prijašnjim godinama zahtijevali oružje". Guardian je pak objavio komentar koji propitkuje "podsmjeh" s kojim je Merkel dočekala postizanje dogovora naglašavajući i oštro osuđujući "okrutnost radi okrutnosti" u zahtjevima za nastavak financijske pomoći. Osudama se u svom online izdanju pridružio i njemački Der Spiegel u članku koji uvjete Berlina naziva "katalogom okrutnosti".


"Merkel, Schäuble i (podkancelar Sigmar) Gabriel su u dva i pol dana spalili povjerenje koje je građeno 25 godina," izjavio je na lokalnoj televiziji Reinhard Bütikofer iz njemačkih Zelenih. "Nemilosrdna, diktatorska i ružna Njemačka ponovno ima lice, i to je Schäuble," rekao je političar i dodao da ga aktualni trendovi na društvenim mrežama "izrazito uzrujavaju".

Nedemokratska Europa 

Dopisnik Washington Posta iz Njemačke javlja da dobar dio Nijemaca novi val negodovanja prima s lakoćom. Njemačka je nacija u kojoj se ne krše pravila i gdje pješaci čekaju na zeleno svjetlo da bi prešli ulicu. Nijemci vole red, poštuju pravila i inzistiraju da su upravo te karakteristike omogućile izgradnju moderne Njemačke čije gospodarstvo i konkurentnost izazivaju zavist u ostatku svijeta. Dio građana nalazi da je poistovjećivanje poziva za fiskalnom odgovornošću s nehumanošću nacista uznemirujuće, ili čak uvredljivo.

Pojedini analitičari vjeruju da čvrst stav prema dužnicima pogoduje Njemačkoj. Christian Rieck, profesor ekonomske teorije na sveučilištu u Frankfurtu kaže da njegova nacija jednostavno dokazuje "sposobnost da ispuni zacrtane ciljeve". Merkel uživa i podršku biračkog tijela. "Postoje pravila. Nitko u Grčkoj ne plaća poreze. Ne samo bogati, niti mali ljudi ne plaćaju poreze. Oni čitavo vrijeme u džepovima nose svežnjeve novca. Korupcija je tamo dio svakodnevnice," promišlja 51-godišnji berlinski grafički dizajner Walter Dombrovski. 

S druge strane, dio građana misli da je Njemačka na putu prema raskolu s ostatkom kontinenta. "Ja mislim da je to skandal. Poniziti zemlju na ovakav način nije prihvatljivo. Iako ankete pokazuju da postoji široka podrška Merkel i Schäubleu, ja mislim da bi brojni Nijemci rekli da ne žele ovakvu vrstu Europe. Europa kojom Njemačka vlada na ovaj način nije demokratska Europa kakvu bih ja želio," kaže za Washington Post 51-godišnji Martin Glaser iz Berlina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.