Za splitski sud privatizacija Konstruktora čista: Sutkinja koja je Žderića poslala u zatvor, sada ga je oslobodila

Foto: Index

SUTKINJA splitskog Općinskog suda Ivana Bilušić donijela je oslobađajuću presudu u slučaju pretvorbe posrnulog splitskog Konstruktora s početka 90-ih. Ista sutkinja prije koju godinu osudila je direktora Konstruktora Željka Žderića na šest mjeseci zatvora, što je strože nego je tražilo tužilaštvo, dok je ostale članove Nadzornog odbora GP Konstruktora iz 1992. godine, među kojima je i bivši HDZ-ov šef Porezne uprave Ivica Mladineo, osudila na uvjetne kazne zatvora.

Što su mogli napraviti, a nisu?

Riječki Županijski sud ukinuo je osuđujuću presudu početkom godine te slučaj vratio na ponovno suđenje. Nekoliko im je spornih stvari bilo. Prije svega, što prvostupanjski sud nije naveo koje su to zakonske mogućnosti imali na raspolaganju optuženici, a da ih nisu poduzeli u procesu privatizacije, nakon što Agencija za restrukturiranje i razvoj nije reagirala i postupila po Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća, premda su je optuženici upoznali s odlukom o pretvorbi i programu pretvorbe.

Sporan je, između ostalog, bio i dio presude u kojoj se navodi da su okrivljenici, u nakani da onemoguće pretvorbu društvenog kapitala u GP Konstruktoru, obustavili poslovnu aktivnost i proveli stečaj, premda je zaključeno da je već prilikom imenovanja okrivljenika u Upravni odbor GP Konstruktora bilo evidentno jenjavanje poslovne aktivnosti te su postojali uvjeti za stečaj.

Barbić na strani Žderića

Obrana je upozorila da bez suglasnosti Agencije za restrukturiranje i razvoj nisu mogli dovršiti pretvorbu poduzeća te kako se u slučaju negativne vrijednosti društvenog kapitala pretvorba GP Konstruktora nije mogla provesti. Vještak Ante Blažević naveo je kako u vrijednosti društva nisu zaračunate obaveze društva, a da jesu, došlo bi se do negativne vrijednosti jer je Konstruktor u to doba imao obaveze prema Jugobanci od preko 20 milijuna DEM. Takvo društvo bi iskazalo gubitak iznad visine kapitala pa se u tom slučaju nema što pretvarati, već je jedina solucija stečaj. 

Autor hrvatske privatizacije Jaška Barbić naveo je kako pretvorba nije bila moguća ako su obaveze bile veće od imovine društva.

Država ostala kratka za dva milijuna kuna

Žderić i ostali proglašeni su krivima u lipnju 2012. godine za kazneno djelo zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a od Konstruktor inženjeringa oduzeta je imovinska korist od dva milijuna kuna. Prema presudi, nisu postupili po Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća i dovršili započetu pretvorbu GP Konstruktori, iako ih je zbog toga Agencija za restrukturiranje i razvoj imenovala u Nadzorni odbor GP Konstruktora.

Optužba ih tereti da su osnovali Konstruktor inženjering, a osnivački udio GP Konstruktora simuliranom prodajom u svibnju 1992. godine prenijeli na Konstruktor Projektni biro, i to tako da je Konstruktor inženjering kreditirao tu prodaju uz obavezu da u slučaju nemogućnosti povrata kredita preda dionice Konstruktor inženjeringu, svjesni da Konstruktor Projektni biro nema namjeru, ni mogućnosti vratiti kredit.

Tako je, drži Državno odvjetništvo, Konstruktor inženjering stekao vlasništvo vlastitih dionica, koje su prodane zaposlenicima, dok je, suprotno odredbama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća, cijena dionica naplaćena u korist Konstruktor inženjeringa, a ne Fonda za privatizaciju, čime je ostvarena nepripadajuća korist od dva milijuna kuna.

Državno odvjetništvo uložit će žalbu na presudu. Smatraju da nije bilo mjesta oslobađanju, tim više što u ponovljenom suđenju nisu iznijeti nikakvi novi detalji koji bi rezultirali ovakvom promjenom stava suda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.