Zadar izabrao Kalmetu: "Nikad nisam imao posebnih saborskih ambicija, svoju budućnost vidim u Zadru"

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

PREMA 98,55 posto obrađenih biračkih mjesta u Zadru, Božidar Kalmeta (HDZ, HSP AS, HSU, A - HSS, HČSP) dobio je 57 posto te će sljedeće četiri godine, usprkos brojnim korupcijskim aferama uz koje se vežu njegovo ime, provesti kao zadarski gradonačelnik. Njegov oponent Ivo Bilić (SDP, HNS, DSU, HSLS, Zeleni) dobio je 40,38 posto. Na izbore je u tom jadranskom gradu izašlo 36,35 posto birača.

Kalmeta: Odstupit ću s mjesta saborskog zastupnika, nikada nisam imao posebnih saborskih ambicija

"Hvala svima koji su dali glas meni, ali i listi HDZ-a koja je osvojila većinu u Skupštini. Jedan od uspjeha Zadra je taj što smo uvijek okupljali sve snage u Zadru, sve one koji žele surađivati, bez obzira na to kome pripadaju. Ostajem pri tome da ću odstupiti s mjesta saborskog zastupnika. Nisam nikada imao posebnih ambicija biti u Saboru i bez obzira na to što Zagreb neizmjerno volim, svoju budućnost ne vidim u njemu, već u Zadru", rekao je Kalmeta za Novu TV.

Za HTV je rekao: "Pričekat ćemo objavu DIP-a, ali ne sumnjam u pobjedu koja će u konačnici biti. Građani Zadra prepoznali su kvalitetnu listu za Gradsko vijeće, a onda su prepoznali mene kao kandidata i cijene taj jedan tim koji je rekao Zadru da će se beskompromisno brinuti za Zadar. Radit ćemo sve kao i do sada i Zadar je neprepoznatljiv koliko je napredovao u zadnjih pet - deset godina."

Bilić: Zadar nije spreman za pobjede, ali one će se dogoditi za nekoliko mjeseci


Njegov protukandidat Ivo Bilić rekao je: "Izlaznost je nešto niža nego u prvom krugu, što je za mene razočaranje, ta izlaznost pokazuje da jedan veliki dio Zadrana nije zainteresiran za program i za ono što se nudi za budućnost Zadra. Trudili smo se, i ja osobno, ponuditi novi Zadar koji će rasti i mijenjati suštinu na bolje, no to očito nije prepoznato. Zadar nije spreman za promjene i ne želi ih, ostaje na 'statusu quo'. Vjerujem da su promjene nužne i da će do njih doći, za šest do osam mjeseci će doći do takve financijske situacije da će promjene biti nužne, ali sada su birači protiv promjena, ja sam razočaran, ali do promjene će doći."

HDZ je dobio i Zadarsku županiju. Stipe Zrlić (HDZ, A - HSS, HČSP, HSP AS, HSU) će tako sa 61,71 posto postati županom, dok je njegova protukandidatkinja Renata Sabljar-Dračevac (SDP, HSLS, DSU) dobila 33,9 posto. Rezultati su to s 97,53 posto obrađenih biračkih mjesta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.