Zagrebačka lekcija o marksizmu grčkog ministra Varoufakisa završila na stranicama Guardiana

Foto: Hina

PRIJE nego što je ušao u politiku i našao se u središtu sukoba koji odlučuje o budućnosti eurozone, aktualni grčki ministar financija Yanis Varoufakis je ponudio upečatljivu lekciju o održivosti europskog neoliberalnog kapitalizma i o tome kako ljevica može puno toga naučiti od pogrešaka Karla Marxa. Lekcija je zapela za oko britanskom Guardianu koji je Varoufakisovo predavanje održano u sklopu Subversive festivala 14. svibnja 2013. godine u Zagrebu prenio u cijelosti.

"Kada je 2008. eksplodirala globalna kriza koja je ubrzo proždrla eurozonu, počeo sam pisati članke i mahnito se pojavljivati u medijima te promicati u osnovi buržujsku agendu spašavanja kapitalizma od sebe samog. (...) Ukratko, niti jedan od mojih akademskih tekstova nije isključivo marksistički. Ipak, od studentskih dana u Britaniji do sada, jedini način na koji sam mogao shvatiti svijet u kojem živimo bio je kroz metodološke 'oči' Karla Marxa. (...) Osim toga, demokratska, slobodarska, socijalistička budućnost jedina je za koju sam se voljan boriti," rekao je prije dvije godine Varoufakis deklarirajući se "vrlo čudnim marksistom".



"Europske elite se danas ponašaju kao da ne razumiju prirodu krize nad kojom predsjedaju, niti njezine implikacije za budućnost europske civilizacije. Atavistički, one izabiru pljačku već osiromašenih, oslabljenih i odbačenih kako bi zakrpale rupe u financijskom sektoru, odbijajući priznati neodrživost takve zadaće,"  ocijenio je tada Varoufakis i ponudio konkretan savjet socijalistima.

"Ako želimo iskovati savezništva s našim političkim protivnicima mi ne smijemo postati socijalisti koji nisu uspjeli promijeniti svijet ali su uspjeli popraviti svoj privatni status. Trik je u izbjegavanju revolucionarnog maksimalizma koji, na koncu, pomaže neoliberalima da zaobiđu oporbu njihovim samoporažavajućim političkim smjernicama i nama pred očima zadrže naslijeđene mane kapitalizma kojeg pokušavaju spasiti, iz strateških razloga, od samoga sebe".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.