Zaposlenici Adria čelika prijavili tvrtku inspekciji jer dva mjeseca nisu primili plaću

Foto: adriasteel.com

SINDIKAT zaposlenika Adria čelika prijavio je tvrtku inspekciji Ministarstva rada.
Naime, zaposlenici već dva mjeseca nisu primili svoje plaće, što je prema novom zakonu kazneno djelo. Tvrtka je zapala u novčane probleme nakon što im je izvoz čelika u Alžir opterećen s 15 posto carine.


Do toga je došlo jer se Hrvatska kao nova članica Europske unije zaboravila formalno upisati u sustav carinske uprave Alžira. Proizvodi Adrija čelika tako su postali nekonkurentni u odnosu na druge željezare iz EU na tom ključnom tržištu.

Uz pomoć ministarstava gospodarstva te vanjskih i europskih poslova problem je riješen prije mjesec dana, ali se tvrtka do tada već našla u popriličnim dugovima.

"Teška je trenutna situacija i pokušavamo ju riješiti zajedno sa predstavnicima Vlade, da nađemo rješenje koje će biti prikladno i za kompaniju i za sve zaposlenike", kaže član nadzornog odbora Tobijas Vagner i dodaje kako tvrtka očekuje i daljnju pomoć od resornog ministarstva i Vlade.

"Glavno pitanje koje želimo riješiti uz pomoć države je pitanje dobavljača jer fali rješenje da se postigne puna proizvodnost, jer tek puna proizvodnja jamči profitabilnost."

Predsjednik uprave Adria čelika Maxim Semenyak, dodaje plaće će se isplatiti do početka idućeg mjeseca.

"Mi smo osigurali za to što bi nakon izvoza nakon dva dana što isporuka bude u ruci, radnici dobiju dvije plaće."

Također je izjavio da će se osigurati i sredstva za isplatu putnih troškova i toplih obroka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.