Zaraženih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji je puno više nego li je službeno potvrđeno

U SRBIJI je broj zaraženih virusom Zapadnog Nila puno veći od onog što pokazuju službeni podaci, javlja B92. Osim 21 osobe, kod koje je virus službeno potvrđen na institutu Torlak, samo na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS leži dvadesetak pacijenata za koje liječnici sumnjaju da su također zaraženi ovom bolesti, ali se čekaju rezultati analiza.

Bez obzira na to, liječnici sugeriraju kako nema razloga za paniku, a građanima sugeriraju da se jave liječnicima ukoliko ih muče glavobolja, povišena temperatura i otekle žlijezde. Simptomi su to groznice Zapadnog Nila, koja može dovesti do teške bolesti koja se manifestira kao encefalitis, odnosno upala mozga.

Nema opasnosti od epidemije

Srpska ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović ističe kako nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija, ali je potvrdila kako virus nosi znatno više od 21 osobe.

Postavlja se i pitanje zašto nadležne institucije nisu obavijestile javnost čim je 18. srpnja potvrđen prvi slučaj obolijevanja od virusa Zapadnog Nila. Da paradoks bude veći, epidemiologinja Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kazala je da je Institut Batut još u svibnju institutima i zavodima dostavio stručno metodološko uputstvo sročeno na temelju važećih svjetskih preporuka.

U Hrvatskoj zaraženo šest konja

Spomenimo i to kako je jučer u Srbiji zabilježen i prvi smrtni slučaj od virusa Zapadnog Nila, a riječ je o 60-godišnjakinji iz Pančeva. U Hrvatskoj još nije zabilježen slučaj zaraze kod ljudi, ali jest kod životinja.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je virusom zaraženo šest konja. Svi slučajevi zaraze zabilježeni su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, uglavnom uz obalu Dunava. Konji kod kojih je virus pronađen ne predstavljaju izvor zaraze za ljude, pa čak ni za druge konje, priopćili su iz Ministarstva. Virus se, podsjećamo, prenosi isključivo putem komaraca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.