Završen tjedan prevencije raka vrata maternice: Cijepilo se samo 12 posto djevojčica, a cjepivo je besplatno

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

U SKLOPU 8. Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice koji se od 19. do 25. siječnja obilježava diljem Europe, danas je na središnjem zagrebačkom trgu održana završna promotivna manifestacija "Biser mudrosti - Sve za nju" na kojoj su članice Udruge "Sve za nju", građanima dijeljenje brošure o važnosti prevencije raka vrata maternice.


Manifestaciju su organizirali Europska udruga raka vrata maternice (ECCA), Institut "Ruđer Bošković" i udruga "Sve za nju" uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

"U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli tristotinjak žena, a nažalost više od sto ih umre i zato su prevencija, organizirano cijepljenje protiv uzročnika bolesti HPV-a (humani papiloma virus) najbolja zaštita. Upravo te programe nastojimo promovirati ovakvim akcijama", rekla je predsjednica Udruge "Sve za nju" Almenka Balenović. Manifestaciji se priključio i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor ističući kako Udruga "Sve za nju" ima potporu Gradske skupštine. Želja nam je da udruga ima što manji broj oboljelih žena o kojima skrbi, no nažalost brojka se ne smanjuje i zato moramo svi skupa još više pridonijeti ovakvim kampanjama, rekao je Kosor.

Nezavisna zastupnica Hrvatskog sabora Jadranka Kosor istaknula je da bi se o ovakvim temama trebalo više govoriti i u hrvatskom parlamentu. "No, gotovo da je to u tragovima. Često se bavimo ispraznim politikantskim temama, a o temama koje zapravo život znače, vrlo malo ili uopće ne", rekla je Kosor. Najavila je kako će pokušati o ovakvoj temi organizirati skup u Saboru.

Cijepilo se samo 12 posto djevojčica, a cjepivo je besplatno


Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mira Šitum navela je da je Grad Zagreb i za ovu godinu osigurao novac za besplatno cijepljenje djevojčica. Lani ih se cijepilo oko 400 i to je malo, navela je Šitum ističući da se ovakvim akcijama podiže svijest o važnosti prevencije u sprječavanju bolesti. Zdravlje naših građana nam je važno i Grad Zagreb će uvijek poticati i podupirati ovakve i slične akcije, poručila je Šitum.

Iako je cijepljenje protiv HPV-a besplatno, u Hrvatskoj se lani cijepilo tek 12 posto djevojčica. U svijetu od spolnih bolesti godišnje oboli 400 milijuna odraslih, a od kojih su 60 posto mlađi od 25 godina. Mlade djevojke trebaju znati da od spolno prenosivog virusa dolazi do raka vrata maternice. Dakle, treba stalno upozoravati da je to samo virus koji, ako se otkrije na vrijeme, ili ako ga se cijepljenjem spriječi, ne može uzrokovati karcinom, poručuju stručnjaci.

Inače, hrvatska Vlada od prošle godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice kojim su obuhvaćene sve žene u dobi od 25 do 64 godine, koje se svake tri godine pozivaju na papa-test. Lani se odazvalo oko 400 tisuća žena, a cilj je programom obuhvatiti 85 posto ciljane populacije.

Kao jedna od 34 članice, Hrvatska je u ECCA-i prepoznata po svojim programima i akcijama i za to nagrađena "Biserom mudrosti", kojim je nazvana i današnja promotivna manifestacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.