Zbog geopolitičke krize na istoku Europe ulagači bježe iz hrvatskih i regionalnih obveznica

Ilustracija: Index

NAKON što je u petak američki kongres najavio mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Ruske Federacije, kao i odluku da se Ukrajini počne isporučivati naoružanje, svjetska financijska tržišta reagirala su prodajom imovine zemalja u razvoju zbog čega smo u proteklih nekoliko dana mogli vidjeti značajne skokove na prinosim domaćih euroobveznica, navode analitičari iCapitala.

Posebno je zanimljiva reakcija tečaja USD/RUB koji je jučer otvorio dan na 57,98, nastavio rasti tijekom dana i skončao na 64,24 te se ovoga jutra ponovno spustio na 58,81 potaknut informacijom o podizanju ruske referentne stope sa 10,5% na 17%, indicirajući kako se u ovako kratkom vremenskom razdoblju prvenstveno radilo o reakciji investitora motiviranoj strahom.

Cijena nafte, primarnog ruskog izvoznog proizvoda, još uvijek se nalazi ispod 60 USD/barel i čini se da bi se mogla trajno zadržati na toj veličini, zbog čega smo nedavno vidjeli slabljenje valuta zemalja izvoznica nafte prema dolaru, uključujući i norvešku krunu primjerice, smatraju analitičari.

Hrvatske, slovenske i srpske obveznice gube na vrijednosti

Sve hrvatske euroobveznice jučer su imale pad cijene, a trend su predvodili dolarske međunarodne obveznice sa gubitkom na cijeni u rasponu 1,02%-1,76%. Hrvatski benchmark, desetgodišnu dolarsku euroobveznicu koja dospijeva 2024. godine prošlog ponedjeljka trgovao se po prinosu od 4,818%, a jučer je taj prinos skočio na 5,323%, dakle malo više od 50 baznih bodova (bp) u samo tjedan dana.


Najimpresivniji skok prinosa ipak je zabilježila dolarska 21ica koja je prvog petka u prosincu prolazila po prinosu od 4,37% te je u malo više od tjedan dana odradila skok od 65,7bp te završila jučerašnji dan na 5,026%.

Slovenske euroobveznice imale su padove cijena manje od 1%, međutim od regionalnih međunarodnih obveznica kriza na istoku Europe posebno je pogodila Srbiju. Jučer je zabilježen pad cijena u visini 0,46%-3,23%, s tim da je predvodila srpska dolarska obveznica dospijeća 2020. godine.

Prvog petka u prosincu prinos na nju iznosio je 4,363%, a jučer je taj prinos skočio na 5,591%, dakle 122,8bp rasta prinosa u sedam radnih dana.

Kretanje prinosa hrvatske dolarske euroobveznice sa dospijećem 2024. (Izvor: iCapital)



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.