Zbog rata u Siriji prvi put se izvlače uzorci iz podzemne banke sjemena na Arktiku

Foto: Dag Terje Filip Endresen

PO PRVI puta u povijesti norveške vlasti otvorit će banku sjemena na Arktiku kako bi se iz nje izvadili određeni uzorci, javlja Reuters.

Globalna banka sjemena Svalbard, nazvana po arhipelagu u čijem sastavu se nalazi otok na kojem je smještena, najveće je svjetsko odlagalište sjemena s više od 860 tisuća uzoraka iz većine svjetskih zemalja. Smješteno je ispod arktičkog leda, oko 1300 kilometara od Sjevernog pola, a čak i u slučaju nestanka struje sjeme se može očuvati i do 200 godina.

Norvežani su ovu banku sjemena izgradili s ciljem očuvanja bioraznolikosti u slučaju nestanka određenih biljnih vrsta bilo zbog prirodnih katastrofa ili ljudskog djelovanja (primjerice, nuklearnog rata).

Izvlače 116 tisuća uzoraka

Upravo to se sada događa - uzorci iz banke sjemena povlače se zbog rata u Siriji. Zatražio je to Međunarodni centar za agrikulturna istraživanja u suhim područjima (ICARDA), čije je sjedište nekad bilo u sirijskom gradu Alepu, ali je 2012. godine zbog ratnih zbivanja prebačeno u Beirut.

Banka sjemena u Alepu i dalje je djelomično funkcionalna, ali više ne može obavljati svoju ulogu rasadnika koji distribuira sjeme diljem Bliskog istoka. Zbog toga je ICARDA zatražila povlačenje 130 od 325 kutija koje su pohranili na Svalbardu. Iz globalne banke sjemena tako se izvlači oko 116 tisuća uzoraka, a radi se većinom o biljkama otpornima na sušu.

"Svrha Globalne banke sjemena Svalbard je upravo očuvanje svjetske bio raznolikosti na ovaj način", kaže Brian Lainoff, glasnogovornik zaklade Corp koja upravlja bankom sjemena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.