Zelena akcija: Iz pogona Plive i Kvasca iscurile toksične tvari i zagadile vodocrpilište kod Zaprešića!



ZELENA AKCIJA zatražila je od Grada Zaprešića da objavi analizu vode iz vodocrpilišta Šibice koje se nalazi pored Zaprešića tvrdeći kako je Institut Ruđer Bošković ove godine napravio novi Izvještaj o analizama vode za piće vodocrpilišta Šibice koji dokazuje da je došlo do prodora toksičnih tvari u podzemne vode!

"Prema tom izvještaju, u podzemnim vodama na dva bunara koja su najbliža potoku Gorjak pronađene su visoke koncentracije farmaceutskog sastojka tosemida. Tosemid je bio detektiran u visokim koncentracijama u sedimentu Gorjaka, koji je zbog 40-godišnjeg ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda iz pogona Plive i Kvasca u potpunosti onečišćen", tvrde iz Zelene akcije u priopćenju koje potpisuje Željka Leljak Gracin koja je zadužena za Program razvoja prava okoliša Zelene akcije.

Još 2008. godine IRB je u tadašnjem Izvještaju upozoravao na toksičnost sedimenta potoka Gorjak, koje je nedvojbeno uzrokovano ispuštanjem nepročišćenih otpadnih voda iz pogona Plive, a zbog čega je došlo do onečišćenja podzemnih voda, navode iz Zelene akcije te dodaju kako su unatoč tome, nadležna tijela izdala sve potrebne dozvole za izgradnju novih pogona Plive na istom tom vodozaštitnom području. "Činjenicu kako se radi o zdravlju 120.000 ljudi koji žive na tom području i piju zagađenu vodu, Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u potpunosti zanemaruju.", upozoravaju iz Zelene akcije.

"Ovaj slučaj prikrivanja rezultata analize kvalitete vode za piće, i to od strane jedinice lokalne samouprave, još jednom ukazuje na postojanje ozbiljnih problema u načinu na koji u Hrvatskoj funkcionira nadzor i kontrola zdravstvene ispravnosti pitke vode", zaključuju iz Zelene akcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.