Želita Tomić konačno dala iskaz: Cvik mi je rekao da je Ana Birimiša naš svetac zaštitnik

NA SPLITSKOM Županijskom sudu konačno su dočekali Želitu Tomić, krunsku svjedokinju protiv dubrovačke odvjetnice Ane Birimiše, koju Uskok tereti da je sudjelovala u grupi Jakše Cvitanovića Cvika te zapravo bila njegova desna ruka. 

Želita je Birimišu već optužila u istrazi prije šest godina, a i danas je ostala pri tome. Tvrdi da joj je Birimiša dodala paketić heroina.

Bila u apstinencijskoj krizi, ali se svega sjeća nakon osam godina

Želita je danas opisala kako je prvi put vidjela Birimišu u ljeto 2004. godine u Veloj Luci pred kućom svog tadašnjeg dečka Milana Trifkovića, jednog od osuđenih za dilanje u Cvikovoj skupini. Cvik je nazvao Milana, ali se on nije mogao dignuti iz kreveta jer je bio u apstinencijskoj krizi, podsjetila se Želita. Bila je i ona u krizi, priznala je, no ne toliko da se ne bi mogla sjetiti što se dogodilo.

Tvrdi da je Cvik imao na sjedalu Birimišinog BMW-a nekoliko paketića. Jedan joj je, kaže, dodala Birimiša. Bio je to heroin, negdje između 10 i 20 grama, tvrdi Želita. Sigurna je da je to bila Birimiša.

Epizoda s psihijatrije

Na današnjem ročištu dotaklo se, očekivano, i pitanje epizode s dubrovačke psihijatrije s konca 2006. godine. Želita uopće nije prepoznala Birimišu, već je nju i kolegicu Viktoriju Knežević pitala koja je od njih dvije odvjetnica Stanka Matić.

Želita kaže da je završila na psihijatriji jer je malo prolupala zbog Jakše Cvitanovića i njegovog društva. Sjeća se da je na psihijatriji bila Birimiša, i ne samo to. Tvrdi da joj je kažiprstom pokazala da šuti i da će njena šutnja biti plaćena. Prisjetila se i kako joj je Cvik kazao da će ih Ana spasiti ako budu imali kakvih problema s drogom. Imamo svog sveca zaštitnika, navodno joj je rekao.

Nule nisu bitne

Želita je ustvrdila i kako ju je majka Jakše Cvitanovića nekoliko puta pokušala nagovoriti da ne svjedoči na sudu te joj je obećala da će Birimiša i ona skupiti novac i pomoći joj. Čak su navodno ponudili da joj novac odnesu u Zagreb, gdje je u međuvremenu preselila.

Nule uopće nisu bitne, samo je bitno da izvučem sinove iz zatvora, navodno su bile riječi kojima je majka Jakše i Mirjana Cvitanovića uvjeravala Želitu da ne svjedoči. Nešto slično joj je navodno pokušao sugerirati i Nikola Petričević, također osuđen u Cvikovoj skupini.

Želita se požalila i na smetanje obitelji i kćeri. Ne mogu se prošetati, a da netko vezan za Cvika nešto ne dobaci. Tvrdi da joj drogu donosio i Cvikov brat. 

Želita se zabunila?

Branitelj Željko Gulišija inzistirao je na odgovorima oko sporne situacije na dubrovačkoj psihijatriji. Želita je kazala da su je svi ismijavali i da je bila pod tretmanom od 20 tableta. Možda onda i ne čudi što se zabunila oko odvjetnice, ali i oko termina. Želita je, naime, ustvrdila da je od epizode s primopredajom heroina iz ruku odvjetnice Birimiše i scene na psihijatriji prošlo tek nekoliko mjeseci, no trebalo je proći znatno više, gotovo dvije godine, pošto se i sama sjeća da su je nakon psihijatrije odveli na policiju da da iskaz te su nakon toga krenula uhićenja Cvikovih ljudi. Bilo je to koncem 2006. godine. Manjih problema bit će i oko BMW-a, kojeg je Birimiša nabavila 2005. godine. Kako je onda Želita mogla vidjeti nju i Cvika s drogom u tom automobilu godinu dana ranije?

Na dubrovačkoj psihijatriji Želita je, inače, ispitana zbog navodne otmice. Optuženici su tri puta oslobađani, konačno je i Županijski sud u Dubrovniku potvrdio oslobađajuću presudu. Želitu ne čudi takav rasplet jer su u policiji nestali svi njeni papiri, a problem je, drži, i što im se sudilo u Korčuli. Ne želi odustati od slučaja otmice i pokušat će stvar istjerati na čistac.

Opljačkala baku bivšeg dečka

Gulišija je, sasvim očekivano, želio čuti i kako je Želita prošla u drugim postupcima. Osuđena je zbog pljačke bake bivšeg dečka na šest mjeseci rada za opće dobro, a ništa nije bilo ni od postupka koji se po Želitinoj prijavi vodio protiv petorice u Zagrebu. Inače, malo je nedostajalo da Želita angažira upravo Gulišiju kada su je policajci vodili da da iskaz o Cviku. Zvala ga je jer je čula da je dobar odvjetnik. Na koncu u predmetu nije ni bila osumnjičena, već je dobila status svjedoka.

Želita se, inače, pojavila na splitskom sudu nakon što ju je na dolazak obavezao sudac iz Zagreba. Priprijetio joj je pritvorom ako se ne odazove pozivu na svjedočenje. Pojavila se u visokom stadiju trudnoće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.