Zemlje članice sumnjičave: Junckerov poziv na investicijsku eksploziju u Europi primljen s oprezom

Foto: FAH

POZIV predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera zemljama članicama da dadu svoj financijski doprinos novom investicijskom fondu koji treba poslužiti kao jamstvo za privlačenje privatnog kapitala za ulaganja zasad nije, barem po izjavama europskih čelnika, naišao na dobar prijem.

Čelnici 28 zemalja članica okupili su se u četvrtak na summitu na kojem je glavna tema rasprava o investicijskom planu koji je najavila Europska komisija.

Tim se mehanizmom planira privući 315 milijardi eura privatnih investicija diljem EU-a kako bi se potaknuo gospodarski rast. Novac bi osigurali privatni investitori dok bi Komisija i Europska investicijska banka s 21 milijardom eura jamstava žele smanjiti, odnosno preuzeti na sebe dio investicijskog rizika.

Tri ključna sastojka recepta za oporavak

Junckerov plan počiva na tri stupa - uspostavi Europskog fonda za strateške investicije, portfelju dobro pripremljenih, ekonomski održivih i vjerodostojnih projekata te poboljšanju zakonodavstva kako bi se olakšalo investiranje.

Juncker očekuje da i države članice pridonesu Europskom fondu za strateške investicije, a zauzvrat to im se ne bi uračunavalo u proračunski deficit.

"Čujem da neki čelnici kažu da investicijski paket ne predviđa dovoljno kapitala. Postoji mogoućnost da zemlje članice dadu svoj doprinos, a taj doprinos bi se priznao kada Komisija bude ocjenjivala proračunske situacije zemalja članica", rekao je Juncker po dolasku na summit.

"Dakle, nema praktički nijednog razloga da ne sudjeluju u financiranju", dodao je Juncker.

Izostanak entuzijazma u zemljama članicama


Međutim, taj poziv zasad nema odjeka kod čelnika europskih država.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da će podržati plan, ali je inzistirala na potrebi nastavka strukturnih reformi.

"Još uvijek nismo u laganoj gospodarskoj situaciji, stoga nam trebaju tri stvari - možemo pokrenuti investicijski plan, za koji sada nakon prvih prijedloga treba pripremiti konkretne projekte, zatim treba vratiti povjerenje, a ono se zadobiva provedbom pakta o stabilnosti i rastu", rekla je Merkel.

Belgijski premijer Charles Michel rekao da ne želi uplaćivati u taj fond dok ne vidi konkretne prijedloge kako će on funkcionirati.

"Neću staviti novac na stol, a da prije toga ne znam koji su konkretni prijedlozi kako će funkcionirati fond", rekao je Michel.

Finski premijer Alexander Stubb također je rekao da neće dati doprinos u taj fond.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.