Ženska fronta: Trudnice i rodilje će zbog novog Zakona o radu lakše dobivati otkaze

Foto: Shutterstock

TRUDNICE i rodilje moraju biti zaštićene od otkaza, poručuje Ženska fronta za radna i socijalna prava. U svom priopćenju javno pozivaju pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i sve žene u hrvatskoj politici da zaštite trudnice i rodilje.

Zakonom o radu se, tvrdi Ženska fronta, pogoduje isključivo poslodavcima, a nauštrb cjelokupnog radništva s naglaskom na one najranjivije: žene, radnike i radnice pred mirovinom, te trudnice i rodilje.

Poslodavac dobio pravo da se riješi žene koja koristi porodiljni

"Zaštita trudnica od otkaza, kao i njihovo apsolutno pravo na povratak na isto ili slično radno mjesto po porodiljnom dopustu tradicionalno spadaju pod ljudska prava. Hrvatskim ZOR-om sva se ta prava nedvosmisleno ukidaju", naglašava Ženska fronta.

Do sada je trudnicama i rodiljama bilo omogućeno da se nakon porodiljnog vrate na isto ili slično radno mjesto. No, u novom ZOR-u otvorena je mogućnost davanja otkaza "ako poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu".

Ženama teško zadržati posao kada ostanu trudne

Ovakvim se propisom, ističu iz Ženske fronte, uvodi mogućnost otkazivanja ugovora o radu bez objašnjenja onim ženama koje su imale sreće da su uspjele zadržati posao tijekom trudnoće i porodiljnog dopusta. Ženska fronta također naglašava da bi zapošljavanje putem ugovora na određeno vrijeme moralo biti izuzetak, a ne praksa. Takvi ugovori trudnicama dodatno otežavaju položaj, s obzirom da ih poslodavci nakon isteka ugovora nisu dužni zadržati na radnom mjestu.

"Samo u 2012. godini 92% novopotpisanih ugovora bili su ugovori na određeno vrijeme. Kao što smo već naglasile, posebno je težak položaj trudnica i majki zaposlenih na određeno vrijeme. Prema podacima Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova oko 90% novozaposlenih žena radi na određeno vrijeme. 64,9% tih žena je u fertilnoj dobi, a 43,4% je bez djece, iako ih želi imati. Kao najčešću vrstu spolne diskriminacije (temeljem trudnoće i obaveza prema djeci), njih čak 34,1% navodi neproduživanje ugovora o radu. Od 176 ispitanica koje su se našle u situaciji u kojoj im nije produžen ugovor o radu, njih 63,6% smatra kako im je poslodavac uskratio produženje ugovora o radu jer su zatrudnjele ili koristile rodiljna prava", ističe Ženska fronta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.