Zlato nije uspjelo profitirati od prošlotjednog potresa na burzama

Foto: gold.org

ULAGAČI zainteresirani za robe u započetom tjednu imaju samo jedno pitanje na umu – je li završio prošlotjedni potres na financijskim tržištima? Brige oko kineskog gospodarskog rasta, navodni 'valutni ratovi' i podizanje kamatnih stopa u SAD-u bili su previše za jedan tjedan, pa su i glavne robe zabilježile padove, analizira Ole Hansen, rukovoditelj sektora za robe u Saxo Banci, podsjećajući da je nafta tipa WTI otišla ispod 40 dolara za barel, a nafta tipa Brent, kao globalni benchmark, ispod 45 dolara za barel, što je bilo blizu najnižim recesijskim razinama iz 2009. godine.

"Volatilnost je prevladavala, ali trgovanje se stabiliziralo do kraja tjedna, naročito za sirovu naftu koja je čak i poskočila za 10 posto pred kraj tjedna, što je najveći jednodnevni skok od 2009. i prvi tjedni rast u posljednjih devet. Trgovci koji su igrali na pad cijena tu nisu profitirali, ali fundamentalna analiza pokazuje da nema razloga za dodatni rast. Ponuda će i dalje prevladavati nad potražnjom, a globalne zalihe rasti s obzirom na očekivani sezonski pad potražnje u rafinerijama. No, mnoge je razočaralo zlato jer nije uspjelo prijeći trenutnu razinu od 1,170 dolara za uncu, unatoč slabom dolaru i financijskom kršu i lomu koji je vladao na burzama", kaže Hansen i objašnjava da je zlato raslo samo u usporedbi s drugim metalima, kao što su srebro i platina, i tek će trebati pronaći uporište da ponovno zasja.

Svjetske zalihe žitarica na najvišoj razini u 30 godina

Oporavak u sektoru energetike ipak je zadržao Bloombergov indeks roba gotovo nepromijenjenim, nakon što je dosegao najnižu 16-godišnju razinu. Plusevi su naime ostvareni u energentima, industrijskim metalima i takozvanim soft commodities, što je omogućilo da se nadoknade gubici iz sektora plemenitih metala i žitarica, poručuju iz Saxo Banke.

U sektoru 'soft commodities' pozitivno se kretao šećer jer su trgovci pohrlili za ulaganjem nakon što je cijena dotaknula sedmogodišnju najnižu razinu. Povećanje vrijednosti brazilskog reala i indijske rupije podržavali su tog zaslađivača, kao i kratkoročna vremenska prognoza u Brazilu gdje je već započela žetva. Ključne žitarice, kao što su pšenica i kukuruz, i dalje su pod pritiskom radi povećane ponude, a na negativni sentiment utjecao je i izvještaj International Grain Councila prema kojem će svjetske zalihe žitarica dosegnuti najviše razine u 30 godina, sa završetkom trenutne sezone, zaključuje Hansen iz danske investicijske banke.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.