Vlasnik ECA-e lagao javnost, Agencija potvrdila Indexu: Na avionima su utvrđeni nedostaci u održavanju

Foto: Index

IAKO je vlasnik kompanije ECA za sutra najavio ponovnu uspostavu letova svojim hidroavionima, u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo (CCAA) još uvijek od te kompanije, citiramo, nisu zaprimili informacije i dokaze o otklanjanju nedostataka na zrakoplovima.

„Ne možemo komentirati najave operatora niti možemo utjecati na njihove medijske objave. U svakom slučaju, Agencija će osigurati da se letovi mogu nastaviti tek kada budu ispunjeni svi propisani uvjeti.  Ponovno izdavanje svih dokumenata koji su nužni za nastavak letova ovisi o dinamici otklanjanja nedostataka od strane ECA-e“, javljaju iz Agencije.

Nadalje, iz odgovora Agencije prilično je jasno i da je vlasnik kompanije ECA Klaus Dieter Martin svjesno obmanjivao javnost tvrdnjama kako su mu problem prilikom inspekcijskog nadzora predstavljali 'administrativni zadaci'.

„Nedostaci utvrđeni inspekcijskim nadzorom nisu isključivo administrativne prirode, već glavnina predstavlja značajno odstupanje od zahtjeva primjenjivih propisa te smanjuju sigurnosni standard. Obavljenim inspekcijskim nadzorom utvrđeni su nedostaci u održavanju zrakoplova operatora ECA radi kojih su zrakoplovi prizemljeni do otklanjanja istih.  ECA je za pojedine nedostatke dostavila korektivne mjere i potrebne dokaze o otklanjanju nedostataka.“

Priča koju je otkrio Index


Podsjetimo, Index je prvi (i zasad jedini) objavio dokaze o izuzetno opasnom i lošem održavanju hidroaviona kojima ECA (po svojim podacima) dnevno preveze i do četiri stotine putnika. Nakon toga, Agencija je provela inspekcijski nadzor i prizemljila hidroavione, a kompaniji oduzela licencu. 

Licenca je u međuvremenu ECA-i vraćena 22. kolovoza, kažu iz Agencije te pojašnjavaju:
„Međutim, vraćanje AOC-a ne znači da ECA može obavljati zračni prijevoz zrakoplovima koji su bili predmet inspekcijskog nadzora iz razloga što utvrđeni nedostaci na tim zrakoplovima do danas nisu otklonjeni, odnosno predmetni zrakoplovi ne ispunjavaju sve uvjete za sigurnu zračnu plovidbu te su im stoga i privremeno oduzete Potvrde o provjeri plovidbenosti.  Do danas (24. kolovoza, op.a) , ECA nije dostavila dokaze o otklanjanju utvrđenih nedostataka na tim zrakoplovima kako bi ispunila uvjete za vraćanje privremeno oduzetih Potvrda o provjeri plovidbenosti za svaki pojedini zrakoplov te na taj način ponovno počela obavljati prijevoz predmetnim zrakoplovima.“

Koliko je na odluku o vraćanju spomenute licence utjecala činjenica da istu za svoje letove koristi i danski prijevoznik Nordic Seaplanes, tvrtka koja je u ovom slučaju bila kolateralna žrtva i čiji su letovi također morali biti otkazani, nije poznato.

No, da rezimiramo: ECA nije imala administrativnih problema, već ozbiljne sigurnosne propuste koji su se odnosili na održavanje, kao što je Index jasno i slikovito upozorio, a zbog čega ih je Agencija i prizemljila i oduzela im licencu. Nadalje, ECA, osim sigurnosnih, ima čitav niz drugih poteškoća s poštivanjem hrvatskih zakona, točnije, piloti su im letjeli bez radne dozvole, upitno je koliko je ispoštivana zakonska regulativa koja se odnosi na sigurnost na radu, zaštitu okoliša, itd... no taj nam je aspekt priče (ma koliko god štetan bio) dosad bio manje važan, pogotovo u odnosu na činjenicu da su nesmetanim prometovanjem hidroaviona, zbog sigurnosnih propusta, bili ugroženi ljudski životi.

Spinovi vlasnika kompanije

Vlasnik kompanije svojim medijskim spinovima pokušava ublažiti situaciju, što je dijelom i razumljivo, obzirom na investiciju, ali i poslovne gubitke koje posljednjih godina bilježi i bez ovakvih 'kriznih situacija' u kojima mu hidroavioni imaju zabranu prometovanja. Međutim, potpuno je nejasna – ali i opasna – lakoća s kojom je isti spreman obmanjivati javnost te ignorirati zakone, pravilnike i – sigurnosne standarde.

U svakom slučaju, do zaključenja ovog teksta od Agencije nismo dobili preciznu informaciju o tome na koliko su točno hidroaviona utvrdili tehničke nedostatke, za koliko je točno aviona ECA dostavila dokaz da su ti nedostaci sanirani te koliko je točno hidroaviona tehnički i formalno ispravno u smislu da bi sutra, kao što najavljuje ECA, mogli poletjeti.

Iz European Coastal Airlinesa su javili kako za Index.hr nisu na raspolaganju pa je nejasno s kojim točno zrakoplovima planiraju sutra početi prevoziti putnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.