Afera Kamioni: Uvjete natječaja nije mogao zadovoljiti niti jedan kamion

NAKON tri mjeseca stanke na zagrebačkom Županijskom sudu je nastavljeno suđenje Berislavu Rončeviću, bivšem ministru obrane, i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću u slučaju Kamioni. Na suđenju je danas svjedočio Vinko Ugrina, strojarski vještak iz Splita, koji je naveo da je natječaj za nabavu kamiona tako proveden da niti jedan kamion ne može zadovoljiti postavljene uvjete. "Ja sam se rukovodio minimalnim tehničkim uvjetima, a prema tim uvjetima svi kamioni su zadovoljavali natječaj", rekao je iskusni vještak koji je dosad izvršio više od osam tisuća vještačenja.

Ugrina je detaljno opisao nedostatke natječajnih uvjeta. "U obrascima ne piše radi li se o nosivosti šasije ili o korisnoj nosivosti tereta. Ni MAN, ni Eurokamion, odnosno Iveco nisu naveli na što se odnosi broj od pet tona", rekao je Ugrina prema kojem je najbolji kamion bio Mercedes UNIMOG. Također, Ugrina dodaje kako u niti jednoj od ponuda nije navedeno zadovoljavaju li kamioni NATO partnerske ciljeve.

Ugrininu svjedočenju se suprotstavila obrana jer je svjedok naveo da je glavni kriterij trebala biti nosivost, a ne namjena. Usto, željeli su diskreditirati vještaka na temelju njegove profesionalne kvalifikacije kao inženjera prometa, a ne strojarstva. Obrana je predložila da se provede i knjigovodstveno vještačenje jer financijski segment slučaja uopće nije uzet u obzir.

Podsjetimo, Rončeviću i Bačiću se sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom kupnje vojnih kamiona 2004. godine, kojom su navodno oštetili državni proračun za 10,2 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.