Aida je s pet godina došla u Švedsku kao izbjeglica, a danas je najmlađa ministrica u švedskoj vladi

Foto: Facebook

AIDA HADŽIALIĆ postala je ministrica obrazovanja u Švedskoj prošle godine. Hadžialić ima samo 27 godina i najmlađa je ministrica u novoj vladi Švedske. 


Sa samo pet godina zajedno sa obitelji napustila je BiH zahvaćenu ratom te iza sebe ostavila kuću, rodbinu i prijatelje.

U politiku se uključila sa 16 godina kada se pridružila Švedskoj socijaldemokratskoj uniji. 2010. godine diplomirala je pravo te je nakon toga postala gradonačelnica Halmstada.

Premijer Stefan Löfven ponudio joj je mjesto ministrice što je ona i prihvatila te tako postala najmlađa ministrica u povijesti Švedske.

Aida je porijeklom iz Foče, a u Švedsku je došla 1992. godine. 2013. godine bila je na desetom mjestu izbora časopisa "Veckans Affärer 2013" za supertalentirane osobe u Švedskoj.

Kako je pisao Dnevni avaz, njen omiljeni film je "Engleski pacijent", a pisac Ernest Hemingway. Voli slušati Chopina i Aliciju Keys.

 

Magin som sker i klassrummet skapas mellan läromedelsförfattare och lärare. Läromedel är lärarnas högra hand i...

Posted by Aida Hadzialic on Monday, October 26, 2015

 

 

Intervjuades och fotades av Svensk Damtidning tidigare idag. Jag berättade bland annat att vi från regeringen nu satsar för att fler ska klara av gymnasiet, men även om att jag njuter av att vandra vid havet.

Posted by Aida Hadzialic on Tuesday, October 20, 2015

 

 

Svensk yrkesskicklighet är i världsklass. Det märktes inte minst i somras när Sverige vann flera medaljer vid yrkes-VM i...

Posted by Aida Hadzialic on Friday, October 16, 2015
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.